LCA
LCA
scroll
Skattetrykket falder voldsomt på grund af stigende BNP

Skattetrykket falder voldsomt på grund af stigende BNP

Ifølge Finansministeriets ’Økonomisk Redegørelse, august 2022’er regeringens skøn for prisudviklingen på boligmarkedet et prisfald på -4,8 procent i 2023.

Af Dan Bjerring
Christiansborg

I en kommentar til Økonomisk Redegørelse siger Dansk Industris boligøkonom Bo Sandberg at ’sidste år er længe siden på boligmarkedet’:

- Det er mere usikre tider. Inflation og boligrenter er steget markant i 2022, og alt i alt er
boligbyrden steget kraftigt i løbet af 2022 - især i hovedstaden - og det vil særligt påvirke efterspørgslen og kreditvurderingerne i det konjunkturfølsomme marked for ejerlejligheder. Fra 2023 formentlig også for sommerhuse. Med forventninger til yderligere rentestigninger og boligprisfald, kan vi godt på nogle delmarkeder risikere selvforstærkende effekter mod slutningen af i år og i 2023, siger Bo Sandberg.

Ni år med fremgang
Ifølge DI’s boligøkonom er der i det hele taget tiltagende usikkerhed på boligmarkedet, som også rammer byggeriet og boliginvesteringerne. Efter ni år i træk med fremgang – inklusive i år forventer regeringen nu et dyk i boliginvesteringerne i 2023 på otte procent.

I øvrigt forventer regeringen et markant faldende skattetryk fra 47,4 procent i 2021 og helt ned til 42,6 procent i 2022 og 42,3 procent i 2023:

- Nu må vi se, om forventningens glæde endnu engang bliver den største. Hvis det faldende skattetryk i 2022 faktisk realiseres, skal den primære forklaring findes udenfor skattesystemet, idet BNP i 2022 – trods krig, inflation og nedjusteringer - ventes at vokse kraftigere end de offentlige indtægter, siger Bo Sandberg.

Dyr trippel-cocktail
Der er dog ét område, hvor man helt sikkert ikke kommer til at opleve faldende skattetryk – det er erhvervsejendomme:

- Her sår man foran en ’trippel-cocktail’ af stigende dækningsafgift i 2022, ny overfinansieret lagerbeskatning fra 2023 samt forringede afskrivningsmuligheder ligeledes i 2023. Det er Unødvendige tiltag, der desuden er rigtig dårligt timet overfor denne branche og erhvervslivet, siger Bo Sandberg.

All-time-high selskabsskat
Selskabsskatten ramte sidste år ’all-time-high’ med 3,7 procent af BNP, men Bo Sandbeg forventer, at i en noget sværere økonomisk periode med både krig, inflationspres og stigende materialepriser mere ’normale’ selskabsskatteprovenuer på henholdsvis 3,1 procent af BNP i 2022 og 2,9 procent af BNP i 2023:

- Et selskabsskatteprovenu, der svinger omkring 3,0 procent af BNP matcher dog provenuerne fra 2019 og 2020 – så under alle omstændigheder må man konkludere, at rygterne om selskabsskattens død er stærkt overdrevne, siger Bo Sandberg.

5/9 2022