Big skal tegne hospice i Hellerup efter trecifrede milliondonationerIllustration: Big - Bjarke Ingels Group.

Big skal tegne hospice i Hellerup efter trecifrede milliondonationer

Den A.P. Møllerske Støttefond bidrager med 260 millioner kroner, mens selskabet Sorana donerer 100 millioner kroner til det kommende hospice på Sankt Lukas Stiftelsen i Hellerup. Arkitektteamet Big og Creo Arkitekter har vundet arkitektkonkurrencen

Projektet omfatter et nyt voksenhospice med sengeafsnit, udvidet plads til det hospiceteam, der kører ud til de patienter, som ønsker at dø i eget hjem, samt et daghospice.

Der skal også opføres en ny bygning til Lukashuset, som er et lindrende og aflastende tilbud til børn og unge. Vinderforslaget indeholder desuden et omfattende landskabsprojekt.

Når de to hospicebygninger står færdige, vil de imødekomme den helt særlige situation, patienter står i, når de rammes af livstruende sygdom.

Opførelsen af de nye bygninger er muliggjort ved, at Sankt Lukas Stiftelsen har modtaget donationer på 260 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond og 100 millioner kroner fra selskabet Sorana, ligesom stiftelsen selv bidrager økonomisk til byggeriet.

I forbindelse med offentliggørelsen af donationen i 2024 sagde formanden for Den A.P. Møllerske Støttefond, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla:

- Værdighed, lindring og trygge rammer er altafgørende, når livstruende sygdom rammer. Det gælder både for den enkelte sygdomsramte såvel som for de pårørende. Da behovet for flere pladser er stort, støtter Fonden op om udbygningen og kvalitetsløftet af Sankt Lukas Stiftelsens Hospice.

Det var en enig jury, der udpegede Big og Creo Arkitekter som vinderne af konkurrencen. Sankt Lukas Stiftelsens bestyrelsesformand, Sys Rovsing, var en del af juryen, og hun er meget tilfreds med konkurrencens forløb og udfald:

- Det vindende projekt viser stor empati for både hospicepatienternes situation og medarbejdernes indsatser. Der er tænkt over, at det tværfaglige personale altid er tæt på patienterne og deres pårørende, ligesom der er smukke overgange mellem det private og det fælles, siger hun.

Det nye hospicebyggeri bliver 8500 m2 stort og er en del af en ambitiøs udviklingsplan for Sankt Lukas Stiftelsen. Den betyder blandt andet, at stiftelsen øger sin hospicekapacitet betragteligt og åbner Danmarks første daghospice.

I projektforslaget har bygningerne detaljerede facader af gule genbrugstegl og synlige trækonstruktioner og træoverflader indenfor.

Alle patientstuer har private balkoner eller terrasser, og i fællesrummene kan patienter og pårørende mødes eller gå ud i smukke haver.

De to hospicebygninger bliver forbundet og omgivet af en stor sansehave, der rummer naturtyper fra hele Danmark. Uanset hvor man kommer fra i landet, vil man derfor kunne opleve haven som hjemlig og et sted, der bringer minder frem.

- Det har været en meget personlig og bevæget proces for os alle. Et hospice udgør rammerne for de sidste stunder, et menneske har i livet. Det kommer til at udgøre vores verden, inden vi drager bort.

- Vi har forsøgt at skabe et fredfyldt og poetisk miljø, hvor man vil kunne finde ro og mulighed for at fordybe sanserne i verden omkring os. Naturen. Vejret. Årstidernes skiften. Løvets falden. Træernes knopskydning. Engens blomstring.

- Vi har valgt levende materialer med organiske teksturer, som patinerer smukt med tiden. Årene i træet. Det brændte ler. Frem for hospitalsgangens lineære længer har vi skabt et miljø af mindre bygninger arrangeret omkring beskyttede naturhaver.

- Resultatet er en form for fortættet landsby for livets sidste dage. Afskedshaven er en bygningskrop, hvor taget åbner helt mod himmelen. Et rum, der giver plads til den sidste rejse, siger grundlægger af Big, Bjarke Ingels.

Big og Creo Arkitekter bliver i forlængelse af arkitektkonkurrencen totalrådgiver for byggeriet.

-dc

6/2 2025