LCA
LCA
scroll
Nordens største kollegie har fået en større makeoverI dag er den 50-år gamle beton patineret. Det gav vinduerne chancen for at skabe et nyt arkitektonisk udtryk.

Nordens største kollegie har fået en større makeover

1024 lejemål på Øresundskollegiet på Amager har igennem tiden været det første hjem for mange studerende. Med sin lange historie opstod der et behov for udskiftning af kollegiets 1600 vinduer og døre

En af de bygninger, der bidrager til Amagers arkitektoniske forskellighed, er Øresundskollegiet.

De 1024 kollegieværelser gør det til Nordens største kollegie. Men med sine 50 år på bagen, er der opstået et behov for fornyelse.

Efter en periode på to år er en større renovering nu færdig, og en af de største poster var udskiftningen af 1600 vinduer og døre.

En renovering som den type kræver grundig forberedelse og research på en lang række områder. I dette tilfælde var gjaldt det dog ikke vinduessystemet.

- Vi tænkte med det samme på et system som Velfac 200 til projektet. Det har en god opbygning, så man sparer en masse bredde i karmen, og øger glasarealet.

- Samtidig har vi haft en dialog med Velfac omkring sprosser – og med dem har vi formået at udtrykke vinduets funktion med dobbelt- og enkeltsprosser inden for rammerne, lyder det fra Thomas Wille-Garvin, partner og arkitekt MAA hos Mole Arkitekter.

Et ønske om mere modernitet
I processen har det været vigtigt for Mole Arkitekter, at man kunne fastholde vindueselementernes stil, men samtidig også nyfortolke kollegiets udtryk.

I den forbindelse peger Thomas Wille-Garvin på, at bygningens alder og ønsket om modernitet åbnede spillepladen for vinduerne.

- For os har det været vigtigt at fastholde den kvadratiske opdeling af vinduet, samtidig med at det resterende udtryk blev nyfortolket. Med hjælp fra Velfac har vi kunnet løse det, lyder det fra Thomas Wille-Garvin, der fortsætter:

- Der var et ønske om noget mere modernitet. Da bygningerne blev opført, var det selvfølgelig i helt ny beton. I dag er den patineret, og har et helt andet udtryk. Derfor havde vinduerne muligheden for at skabe nye og rene linjer.

- Det har de gjort – og mere til. De har strammet op på hele kollegiets ydre og givet det et nyt arkitektonisk udtryk.

Lad dagslyset strømme ind
Kollegieværelserne på Øresundskollegiet varierer fra 19-44 m2. Derfor var det helt afgørende, at man udnyttede alt plads til at skabe det bedst mulige lysindfald for beboerne.

Her blev der taget nye midler i brug, og det har forbedret oplevelsen af at træde ind i rummene markant, ifølge Mole Arkitekter.

- Da vi havde at gøre med små værelser ned til 19 m2, var det afgørende at optimere lysindfaldet og indeklimaet. Vinduernes smalle rammer sørger for at invitere så meget lys ind som muligt – og det store vinduesparti gør udluftningen til en leg, siger Thomas Wille-Garvin.

- De gamle vinduer gik ned til gulvet bag radiatoren, men ikke helt op til loftet, hvilket skabte et mørkt felt. Det har vi lavet om på nu, da vinduerne først starter over radiatoren og går helt op til loftet.

- Det har gjort en kæmpe forskel i samtlige værelser – ikke mindst i de mindste af dem. Man mærker lysforskellen med det samme, siger han.

Øresundskollegiet er en del af boligorganisationen PAB og det er FA09, der administrerer boligerne.

-dc

6/5 2024
 • Ny projekt matchmaker kommuner og tegnestuer

  Ny projekt matchmaker kommuner og tegnestuer

  arkitektur ›Med Projekt Start har Dreyers Fond og Arkitektforeningen sat sig for at hjælpe kommuner og tegnestuer med at finde hinanden og arbejde sammen om konkrete projekter. 20 tegnestuer, som skal matches med konkrete opgaver i kommunerne, er udvalgt
 • Når finansieringen er på plads, får Nordsjælland et transformeret museum

  Når finansieringen er på plads, får Nordsjælland et transformeret museum

  arkitektur ›Med nyt skitseprojekt fra arkitektvirksomheden Aart er drømmen om nordkystmuseet, 'Livet ved havet', rykket tættere på. Museet skal tilbyde en helhedsoplevelse til glæde for både besøgende og lokale borgere
 • Hvordan skal København se ud i fremtiden?

  Hvordan skal København se ud i fremtiden?

  arkitektur ›Første fase af idékonkurrencen 'Fingerplan 2.0' er afsluttet, og 43 visioner for hovedstadsområdets fremtid er kommet ind fra både Danmark og andre lande i Norden. Fem vindere skal nu vælges til at omsætte visionerne til konkrete forslag
 • Efter 27 år: Arkitekt sælger sit livsværk til rådgiver

  Efter 27 år: Arkitekt sælger sit livsværk til rådgiver

  arkitektur ›Arkitektfirmaet Tegnestuen Svalebæk er blevet opkøbt af arkitekt- og ingeniørfirmaet ARCnordic, som derved får flere ben at stå på
 • Bjarne Ingels Group skal tegne undervisningsbygning til arkitektskole i USA

  Bjarne Ingels Group skal tegne undervisningsbygning til arkitektskole i USA

  arkitektur ›Den kubeformede bygning til University of Kansas' School of Architecture & Design er på 4650 m2 og strækker sig over seks etager og vil blive konstrueret i massivt træ karakteriseret af store rumhøjder og forbundet til den historiske campus omkring skolen
 • Arkitektstue slår kløerne i Københavns tidligere stadsarkitekt

  Arkitektstue slår kløerne i Københavns tidligere stadsarkitekt

  arkitektur ›Nordic Office of Architecture hyrer Camilla van Deurs, som bliver ansvarlig og leder for tegnestuens nye fagområde, strategisk byudvikling
 • Arkitema følger Cowi til Island

  Arkitema følger Cowi til Island

  arkitektur ›Med åbningen af et kontor på Island forventer Arkitema at få del i et attraktivt marked, med mange spændende projekter. Hallgrímur Thor Sigurdsson kommer til at stå i spidsen for kontoret, der slås sammen med Cowis kontorer i Reykjavik
 • Lanternen triumferer i Cannes

  Lanternen triumferer i Cannes

  byggeri ›Maritimt Center i Esbjerg vinder Mipim Awards 2024 inden for kategorien Best Cultural, Sports & Education Project. Arkitekterne bag er danske Werk og norske Snøhetta. Bygherre er Esbjerg Kommune