scroll
11 danske kommuner får hjælp til indeklimaet på skolerneDe 11 kommuner er Frederikshavn, Aalborg, Skanderborg, Ringkøbing-Skjern, Kalundborg, Holbæk, Ringsted, Glostrup, Gribskov, Hørsholm og København. Foto: Foto: Søren Svendsen.

11 danske kommuner får hjælp til indeklimaet på skolerne

I størstedelen af landets klasselokaler er indeklimaet for dårligt. Derfor får 11 danske kommuner nu hjælp fra Realdania, som vil komme med løsninger på bedre lys, luft og lyd

Du husker det sikkert godt: Fornemmelsen af stigende hovedpine og dalene koncentration, efterhånden som skoledagen skred frem. Klasselokaler med alt for høje temperaturer, tung luft og larm.

Dårligt indeklima er stadig et vilkår for rigtig mange danske skoleelever. Det vil 11 kommuner nu lave om på.

Med støtte fra Realdania skal de over det kommende år tage et mere strategisk kig på indeklimaet på de lokale skoler og lægge en klar plan for, hvordan det skal forbedres.

- Kommunerne bruger hen over årene store milliardbeløb på at renovere og modernisere deres folkeskoler. Vi vil gerne inspirere flere af dem til også at indtænke forbedringer af indeklimaet, når de alligevel bygger om eller bygger nyt. For indeklima er svært. Det ved vi, efter at have arbejdet med området i en del år. Her kan vi se, at mange kommuner har svært at identificere, præcis hvor de skal begynde, og hvor behovet er størst, når det drejer sig om en målrettet og strategisk indsats. Vi har allerede bidraget til, at 12 kommuner har skabt overblik og lagt en klar plan for indeklimaet. Vi glæder os til at give yderligere 11 kommuner samme støtte, siger Anne Gade Iversen, projektchef i Realdania.

I Ringsted skal arbejdet med indeklima op i et ekstra gear
De 11 kommuner, der nu skal i gang med at sikre bedre luft, lys og lyd for de lokale skoleelever og medarbejdere, er Frederikshavn, Aalborg, Skanderborg, Ringkøbing-Skjern, Kalundborg, Holbæk, Ringsted, Glostrup, Gribskov, Hørsholm og København.

Kommunaldirektør i Ringsted Kommune Mette Jeppesen ser frem til samarbejdet:

- I Ringsted Kommune er en styrkelse af folkeskolen et af byrådets vigtigste pejlemærker. Det gælder både elevernes trivsel og faglige niveau. Et godt indeklima i undervisningslokalerne er med til at skabe en bedre skoledag med meget bedre rammer for god læring. Byrådet har allerede afsat midler til at skabe bedre indeklima, og med samarbejdet med Realdania får vi et ekstra gear i projektet, så vi kan arbejde både med tekniske løsninger og adfærd, siger Mette Jeppesen.

Dårligt indeklima løses ikke med et quick fix
En såkaldt strategisk indeklimaplan, som de 11 kommuner nu skal i gang med at udarbejde, kan se vidt forskellig ud. For indeklima er mange ting, og skoler og kommuner er forskellige. I nogle af de kommuner, der har været en del af Realdanias indsats, har man udviklet værktøjer, der kan screene hvert klasselokale og udpege både udfordringer og løsninger på dårligt indeklima. Andre steder har man arbejdet mere med adfærd og en ny og bedre brug af lokalerne.

- Det er vigtigt at forstå, at indeklima er mange ting. Det ser vi også i de 11 kommuners ansøgninger. Deres tilgange og fokus ift. skolernes indeklima er vidt forskellige. Og det giver god mening. For skolernes indeklima løses ikke med et quick fix – der findes ikke én løsning, som passer på alle skoler, siger Anne Gade Iversen.

I én klasse kan det f.eks. være nødvendigt et etablere en udvendig solafskærmning, fordi der bliver for varmt i lokalet, når solen skinner ind ad vinduerne. På en anden skole kan det være nødvendigt at sætte et nyt ventilationsanlæg op, fordi det er den bedste måde at sikre frisk luft på. Andre steder er de måske særligt generet af larm i klassen og kan afhjælpe det ved at opsætte rumdelere, som kan være med til at dæmpe lyden.

- Gennem vores arbejde med skolernes indeklima har vi forsøgt at udvide værktøjskassen med al den nyeste viden og med de mange indeklimaløsninger, der findes i dag. Men før kommunerne griber til løsninger, skal de først have et overblik og en plan. Ellers risikerer de, at løsningerne bliver lappeløsninger – og dyrere end nødvendigt. Andre kommuner er heldigvis lykkedes – med store indeklimaforbedringer til følge for både elever og medarbejdere på skolerne, siger Anne Gade Iversen.

-tmk

4/5 2022
 • Ret til fast-track kan mistes

  Ret til fast-track kan mistes

  politik ›Virksomheder, der ikke overholder reglerne, kan få frataget certificeringen til fast-track ordningen i et år
 • 31-årig dansk ingeniør blåstemples som en af fremtidens grønne ledere

  31-årig dansk ingeniør blåstemples som en af fremtidens grønne ledere

  byggeri ›Jesper Stuhr Andersen vinder i klima- og biodiversitetskategorien ved European Federation of Engineering Consultancy Associations’ Future Leaders-konkurrence for sit arbejde på et stort projekt inden for fangst og lagring af CO2 (CCS)
 • SMVdanmark vil have lavere skat på arbejde

  SMVdanmark vil have lavere skat på arbejde

  politik ›SMVdanmark advarer regeringen mod at øge det offentlige forbrug yderligere, fordi man har opjusteret det såkaldte økonomiske råderum. Det er dybt uansvarligt at øge det offentlige forbrug med 57 milliarder kroner
 • 40.000 gaskunder skiftede til fjernvarme eller varmepumpe

  40.000 gaskunder skiftede til fjernvarme eller varmepumpe

  politik ›Men i 2022 blev 4.421 gasfyr blevet opstillet og i 2023 var tallet 3.833 gasfyr. En del af disse er dog senere rapporteret nedtaget
 • Nyt erhvervsskoleudspil er endnu en narresut

  Nyt erhvervsskoleudspil er endnu en narresut

  politik ›Nyt udspil fra regeringen for at få flere til at tage en erhvervsuddannelse. Finansministeriets fremskrivninger indikerer, at der i 2030 vil være cirka 70.000 færre faglærte end i 2022
 • Bliv bedre til at arbejde strategisk med bæredygtighed

  Bliv bedre til at arbejde strategisk med bæredygtighed

  byggeri ›Værdibyg har lanceret en digital udgivelse om bæredygtighedstiltag, som giver konkrete eksempler og inspiration til, hvordan man får mere bæredygtighed i dit byggeri uden at vælte budgettet
 • Med Hillerødmotorvejen som tag

  Med Hillerødmotorvejen som tag

  byggeri ›Lokale og Anlægsfonden har netop bevilliget to millioner kroner til et helt unikt idrætsanlæg til både cricket, mountainbikeryttere og løbere. Anlægget er placeret under Hillerødmotorvejen i Gladsaxe. Projektets titel er Slagsportscentret og Pitstoppet
 • Konkurser i byggeriet (Uge 21/2024 - 2)

  Konkurser i byggeriet (Uge 21/2024 - 2)

  byggeri ›BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger