
33 procent af dødsulykker i bygge-anlægsbranchen rammer udlændinge
Af 36 dødsulykker i bygge- og anlægsbranchen i årene 2018-2024 havde 12 af de omkomne et andet statsborgerskab end dansk
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Af et svar fra beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til Victoria Velasquez (EL) fremgår det, at ud af i alt 36 arbejdsrelaterede dødsulykker i bygge- og anlægsbranchen i perioden 2018-2024 har 12 af de omkomne et andet statsborgerskab end dansk. De 11 er fra EU/EØS lande og én fra ”3. lande”.
Det svarer til, at cirka 33 procent af alle arbejdsrelaterede dødsulykker indenfor bygge og anlæg i den nævnte periode havde et andet statsborgerskab end dansk.
Victoria Velasquez henviser i sit spørgsmål til, at en analyse har vist, at udlændinge har ”markant større risiko” for at blive ramt af en dødsulykke i byggeriet sammenlignet med danske statsborgere.
Alle dødsulykker undersøges
Ifølge ministeren gennemfører Arbejdstilsynet en ulykkesundersøgelse af alle dødsulykker og vurderer om ulykken er arbejdsrelateret:
- Da antallet af arbejdsrelaterede dødsulykker er relativt lille - rent statistisk set - vil der være en høj grad af statistisk usikkerhed forbundet med at konkludere på bag grund af enkelte års antal.
- En enkelt dødsulykke giver typisk et stort udsving og en forholdsmæssig stor forskel i en enkelt branche, fordi der er så få i hver enkelt branche.
- Det er desuden vigtigt at tage forbehold for, at arbejdstagere med et andet statsbor gerskab end dansk kan være født og opvokset i Danmark, lyder det i svaret fra beskæftigelsesministeren.
Sprogbarrierer
Hun slår fast, at Arbejdstilsynet har fokus på udenlandske arbejdstageres øgede risici, eksempelvis på grund af sprogbarrierer:
- Det ligger mig meget på sinde at ned bringe antallet af arbejdsrelaterede dødsulykker, herunder dødsulykker, der rammer særligt udsatte grupper - som for eksempel udenlandske arbejdstagere. Og vi ved desværre også, at der er mange udlændinge i dødsulykkestatistikkerne.
- Derfor er det også et område, vi har og hele tiden bør have fokus på, oplyser Ane Halsboe-Jørgensen.
31 millioner til øget indsats
Med Arbejdsmiljøaftalen i 2023 blev der afsat 31,2 millioner kroner til en handlingsplan mod arbejdsulykker, hvor der igangsættes en række initiativer blandt andet med henblik på at indsamle viden, der kan være med til at forebygge alvorlige ulykker:
- Det er min forventning, at handlingsplanen vil bidrage til at nedbringe antallet af arbejdsulykker, slutter hun.