56.000 kubikmeter beton til 34 jernbanebroer på ny milliardtogbane på VestfynDen nye jernbane forventes at kunne tages i brug ultimo 2028.

56.000 kubikmeter beton til 34 jernbanebroer på ny milliardtogbane på Vestfyn

Grundet projektets omfang har opgaven fordelt sig på fem forskellige udbud, hvor betonproducenten Unicon er valgt som leverandør af 56.000 kubikmeter beton til alle fem

En ny højhastighedsjernbane på ca. 35 kilometer skal fra slutningen af 2028 transportere togpassagerer på strækningen fra Odense Vest til Kauslunde øst for Middelfart.

Den nye jernbane bliver med en mere lige linjeføring ca. 4 kilometer kortere end den nuværende jernbaneforbindelse over Vestfyn, ligesom den gør det muligt at køre med op til 250 km/t med persontog.

Som en del af anlæggelsen af den nye højhastighedsbane skal opføres 34 nye broer, og her skal betonproducenten Unicon levere samtlige mængder beton til støbningen af de nye jernbanebroer.

Det er resultatet af de fem udbud, anlægsopgaven fordeler sig på, og som indbefatter leverance af ca. 56.000 kubikmeter beton.

- Vi er stolte over at skulle bidrage til et markant infrastrukturprojekt på en central togstrækning i Danmark, som rigtig mange danskere benytter sig af hver eneste dag.

- Sammen med projektets øvrige parter baner vi dermed vejen for fremtidens kollektive trafik, der gerne skal holde mange år ud i fremtiden, og det stiller derfor også nogle særlige krav til byggematerialerne, siger Casper Mathiasen, adm. direktør i Unicon.

- Der er tale om et stort projekt, og med leverancer på tværs af alle fem udbud kan vi for alvor udnytte vores ekspertise inden for store anlægsprojekter.

- Hver enkelt bro skal støbes kontinuerligt over en relativt kort tidsperiode, hvilket stiller store krav til produktionskapacitet samt leveringssikkerhed, og vores tilstedeværelse med flere betonværker i området samt veludbyggede flåde af betonbiler og pumper kommer derfor til at spille en nøglerolle for projektet, tilføjer han.

Vejdirektoratet er både bygherre på det samlede anlægsprojekt og anlægsmyndighed på jernbaneprojektet, som udføres i samarbejde med Banedanmark, mens selve anlægsarbejdet fordeler sig på fem hovedentrepriser vundet af M.J. Eriksson, Aarsleff og Gustav Christensen.

M.J. Eriksson udfører i den forbindelse dele af projektet selv og anvender desuden Jorton som underentreprenør, mens Gustav Christensen bruger Arkil som underentreprenør. Aarsleff er selv udførende på sin del af projektet.

Betonleverancerne vil ske både fra Unicons betonværk i Odense og Fredericia, og leverancerne af de 56.000 kubikmeter beton svarende til ca. 6000 vognlæs finder sted frem til januar 2026.

Om byggeriet

• Den nye dobbeltsporede højhastighedsjernbane strækker sig fra Odense Vest til Kauslunde øst for Middelfart og er ca. 35 kilometer lang.

• Jernbanen erstatter den eksisterende jernbane på strækningen og er ca. fire kilometer kortere og gør det muligt at køre med op til 250 km/t med persontog.

• Den nye højhastighedsjernbane vil give en tidsbesparelse på ca. 6 minutter mellem Odense og henholdsvis Trekantområdet, Aarhus, Esbjerg og andre dele af Jylland. Dermed vil banen muliggøre timemodellen til Esbjerg og Aarhus.

• Den nye bane betyder også, at kapaciteten udvides, da den eksisterende bane bevares til brug for både regionaltog og godstog.

• Vejdirektoratet er både bygherre på det samlede anlægsprojekt og anlægsmyndighed på jernbaneprojektet, som udføres i samarbejde med Banedanmark.

• Anlægsarbejdet fordeler sig på fem hovedentrepriser vundet af M.J. Eriksson, Aarsleff og Gustav Christensen. M.J. Eriksson udfører i den forbindelse dele af projektet selv og anvender desuden Jorton som underentreprenør, mens Gustav Christensen bruger Arkil som underentreprenør. Aarsleff er selv udførende på sin del af projektet.

• Unicon skal levere 56.000 kubikmeter svarende til ca. 6000 vognlæs UNI-Solid beton til etableringen af 34 jernbanebroer på strækningen.

• Den nye jernbane forventes at kunne tages i brug ultimo 2028.

• Projektets samlede omfang beløber sig til 4,9 mia. kr.

-dc

12/2 2025