Ansatte på Femern-byggeriet får mere i lønposen
Med en forlængelsen af overenskomsten og en ny lønaftale ønsker parterne at vise, hvordan et synligt Fagforeningskontor på Femernbyggeriet med en stærk lokal forankring kan skabe værdi for både medlemmer og virksomheder
På byggeriet af Femern Bælt-forbindelsen er der forhandlet en ny lønaftale på plads pr. 1. januar 2025, der sikrer markante forbedringer i løn- og arbejdsforhold for de ansatte.
Derudover er der indgået en aftale om en forlængelse af overenskomsten pr. 1. marts 2025.
Aftalerne, som er indgået mellem fagforbundene i Danske Byggefag (det tidligere BAT-kartel) og konsortiet Femern Belt Construction (FBC), er et stærkt eksempel på den danske models succes – og på godt gedigent samarbejde mellem konsortiet og fagforbundene.
Den nye overenskomst giver 1. januar 2025 lønstigninger på mellem 3,75 og 5,15 % til flere nøglegrupper på projektet:
• Mekanikere og elektrikere: 240,50 kr./time (+11,78 kr.)
• Gravemaskineoperatører: 220,17 kr./time (+7,95 kr.)
• Ufaglærte og øvrige maskinoperatører: 206,00 kr./time (+7,44 kr.)
Forhandlingerne med FBC har ifølge Danske Byggefag gennemgående været konstruktive i arbejdet med at nå frem til en løsning, der tilgodeser medarbejderne og projektets behov.
Kort sagt har FBC, som er udenlandsk hovedentreprenør, vist en vilje til at tage den danske model til sig og samtidig respektere lokale arbejdsmarkedsforhold.
- Det er aftaler, der både løfter lønningerne og sikrer, at medarbejderne på Femern-byggeriet fortsat kan arbejde under ordnede forhold. Konstruktive forhandlinger viser styrken i fællesskabet og den danske model, siger Brian Westermann, der er teamleder for 3F Femern.
- Forhandlingerne har været præget af gensidig respekt og en fælles forståelse for, hvor vigtigt det er at indgå kompromiser og finde løsninger. FBC har vist, at de er villige til at lytte og tage ansvar for danske og udenlandske kollegaer, som arbejder på projektet, siger Per Andersen, faglig sekretær i Dansk Metal.
Aftalen har en positiv effekt, der rækker langt ud over selve Femern-projektet. Byggeriet har allerede på nuværende tidspunkt bidraget til at hæve lønningerne på Lolland-Falster og resten af Sydsjælland, og de nye aftaler er endnu et skridt mod at styrke løndannelsen i regionen.
- Disse aftaler er et godt eksempel på, hvad vi kan opnå gennem stærkt fagligt arbejde og fælles mål. Det er ikke kun medarbejderne på Femern, der får glæde af det her – det gavner hele lokalområdet og har stor indflydelse på den lokale løndannelse, udtaler Dennis Fridthjof, faglig sekretær i Dansk El-Forbund Storstrøm.
-dc