Aktuelle nyheder - Byggeri

Arbejdstilsynet skal ikke længere varsle tilsyn

Arbejdstilsynet skal ikke længere varsle tilsyn

Siden 1. juli modtager virksomhederne ikke længere et brev om besøg inden for 12 måneder, før Arbejdstilsynet kommer på tilsynsbesøg

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Det har i mange år været omstridt, at Arbejdstilsynet primært varslet tilsyn på arbejdspladser, og dermed at virksomheder kunne spekulere i ikke i dagligdagen at have styr på sikkerheden på eksempelvis byggepladserne og kun sikre, at tingene var i orden i forbindelse med tilsynsbesøgene.

Men fra 1. juli modtager virksomhederne ikke længere et brev om besøg inden for 12 måneder, før Arbejdstilsynet kommer på tilsynsbesøg. Det skyldes arbejdsmiljøaftalen, der blev indgået på Christiansborg om en ’fremtidssikret arbejdsmiljøindsats og indsats mod social dumping’ i slutningen af marts.

Også stikprøver
Når Arbejdstilsynet fører tilsyn med virksomheder sker det som udgangspunkt uanmeldt, men Arbejdstilsynet har tidligere varslet de virksomheder, der er udtaget til tilsyn om, at Arbejdstilsynet vil komme besøg inden for 12 måneder.

Denne varsling af virksomhederne er nu afskaffet. Arbejdstilsynet udtager som hidtil virksomheder til tilsyn ud fra en risikovurdering og på baggrund af konkrete anledninger, eksempelvis ulykker eller klager over arbejdsmiljøet. Derudover udtages en mindre andel virksomheder tilfældigt via stikprøver.

Varsel med nøjagtig dato
Chefkonsulent Lone Alstrup fra TEKNIQ slår dog fast, at virksomhederne fremover bliver varslet med dato for et planlagt tilsynsbesøg:

- Det betyder ikke, at man aldrig vil kunne opleve, at Arbejdstilsynet pludselig en dag banker på, vil ind og føre tilsyn med det fysiske eller psykiske arbejdsmiljø, siger Lone Alstrup..

Overordnet er TEKNIQ ikke tilhænger af de tilsyn, som ikke er anmeldt:

- Det er jo en ulige situation, hvor Arbejdstilsynets medarbejdere har forberedt sig i detaljer og bestemmer tidspunktet. Det giver en ulighed i situationen, når de pludselig står i døren og vil tale med en uforberedt ledelse, siger hun.

Flere tilsyn
I den politiske aftale er det understreget, at Arbejdstilsynets tilsyn stadig skal målrettes virksomheder og brancher med størst risiko for arbejdsmiljøproblemer. Derfor vil Arbejdstilsynet udvikle og forbedre de risikomodeller, der anvendes til at udvælge virksomheder til tilsyn.
Arbejdstilsynet oplyser i øvrigt, at de i fremtiden vil anmelde flere tilsyn fremover.


Læs mere om Byggeri

15/9 2023
AfskærmningAlu stigerBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringFaldsikringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriporteKabelkanalerLofterMaterielopbevaringOmbygningPortautomatikPorteRullestilladsSmedejernsporteSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTotalrenoveringTrappestigerVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.