Bag facaden med TV-arkitekten Ane Cortzen
Mød TV-arkitekten som elsker beton og bøger, men bestemt ikke er pjattet med hverken mobiltelefoner eller totalentrepriser
Del artiklen påHvem: Ane Cortzen, arkitekt, tv-vært
Født: 1974, Hillerød
Uddannelse: Kunstakademiets Arkitektskole
Kendt for: Tv-programmerne TV!TV!TV!, Danmarks Bedste Portrætmaler og Er der en arkitekt til stede?
Personligt: Bor i indre København med sin mand Benjamin og deres tre børn.
Hvem ville du gerne have haft til at tegne dit hjem?
Frank Lloyd Wright. Fordi han havde en særlig følsomhed overfor stedets kombineret med en fandenivoldsk tilgang og kompromisløs materialeholdning. Med Falling Water redefinerede han forståelsen af hjemlighed og kontakten til naturen.
Hvilke bygninger tænder din faglighed?
Dem hvor der er lagt særlig vægt på detaljen uden de store armbevægelser, men hvor der samtidig er foretaget klare valg, der hæver sig op over hverdagen.
Hvad kunne du godt selv tænke dig at have tegnet?
Galgebakken! Beliggenheden ved Vestskoven, gør bebyggelsen, der i sig selv har meget grønt, ret attraktiv. Og så er her plads til et fællesskab, og de mange legepladser giver muligheder for børn. Det må være fantastisk at skabe det gode liv for en masse børnefamilier.
Hvilken bygning, synes du, er den bedste i verden?
Det er Mies van der Rohe’s pavillon i Barcelona. Den viste jo en helt ny måde at bygge på i 1929. Den har sat barren for, hvor langt man kan komme som arkitekt, med omhu for detaljer og materialevalg.
Hvad ligger der på dit arbejdsbord lige nu?
Der ligger bøger. Stakkevis af bøger. Jeg elsker at læse og indimellem går amok i boghandleren. Og så får jeg tilsendt mange bøger i forbindelse med mit arbejde.
Hvilket byggemateriale kan du bedst lide?
Beton. Fordi det er både stærkt og smidigt, det kan formes på alle tænkelige måder. Og så kan materialet have alle slags overflader; fra det helt glatte og silkebløde over til det helt rå.
Er der et byggemateriale du aldrig ville bruge?
Jeg bryder mig ikke om byggematerialer, der prøver at ligne noget andet end det, de er. Jeg tror nemlig, at den form for uærlighed påvirker os langt mere, end vi er klar over.
Har du en leveregel eller et mantra, som du altid arbejder under?
Ja, og den går på, at mit arbejde aldrig må blive kedeligt. For hvis jeg keder mig, så keder jeg med stor sandsynlighed også alle dem, som jeg arbejder for.
Har du gjort noget i dit professionelle liv, som du aldrig vil gøre igen?
Jeg har engang sagt ja til at være vært for Danish Mobile Awards. Det var en fejl, fordi jeg hverken har forstand på mobiltelefoner eller nogen stor passion for dem. Begge dele kom desværre til at skinne igennem.
Hvad gør du for at holde dig fagligt skarp?
Jeg sniger mig til forelæsninger på arkitektskolen. Og så har jeg sammen med Peter Mørk lanceret Arka.video, som skal præsentere og diskutere arkitektur, så alle mennesker forstår det.
Hvad ville du gerne blive bedre til?
Tværfaglige samarbejder. For hvis vi skal løse den grønne omstilling og redde planeten, så kræver det, at vi begynder at arbejde sammen på tværs af brancher.
Hvem ser du op til?
Monica Ritterband, for hun gik fra at være vært på TVAvisen til et stort corporate-job hos Carlsberg, for så at springe ud som kunstner. Hendes karriere er inspirerende.
Hvad er det bedste råd, du nogensinde har fået?
Hvis det føles nemt, er det fordi, du er god til det. Det er et godt råd, fordi man indimellem kan tvivle på, om man nu gør det godt nok, fordi det føles nemt. Men når noget føles nemt, så er det jo så, fordi man er god til det. Det er faktisk et råd, jeg bruger hele tiden.
Hvad er det værste, der er sket for byggebranchen på det seneste?
Det er helt klart hastigheden, der arbejdes med. Det går udover kvaliteten og opfindsomheden.
Hvad er det bedste, der er sket for byggebranchen på det seneste?
Den grønne omstilling. Fordi den tvinger folk til at opgive vanetænkningen og tage nogle chancer.
Hvad ville du gerne ændre ved byggebranchen?
Jeg ville gerne udrydde totalentrepriser, fordi arkitekturen ofte taber her. Der ryger tit vigtige, arkitektoniske detaljer, når et projekt udbydes i totalentreprise.
---
Bag facaden med stadsarkitekten Camilla Richter-Friis van Deurs
Bag facaden med prorektor for Arkitektskolen Aarhus, Kristine Leth Juul
Bag facaden med arkitekten Signe Sand
’Bag facaden’ er en serie i magasinet Byggeri, hvor kolleger fra byggebranchen fortæller om det, der driver værket, om de opgaver, der ligger på skrivebordet, og om hvordan de bliver løst.
-ms