Aktuelle nyheder - Byggeri

Biogasproduceret mursten vejer mindre i hånden og på CO2-vægtenDen nye Less-mursten har reduceret CO2-udledning på 70-90 % i produktionen. Den brændes på 100 % certificeret biogas, og den udformes med 10 små huller i midten.

Biogasproduceret mursten vejer mindre i hånden og på CO2-vægten

De nye krav til klimaberegninger styrker efterspørgslen på mere bæredygtige materialer, der kan sikre CO2-reduktion og sætte nye standarder for, hvordan man definerer fremtidens huse

Del artiklen på

I januar 2023 trådte en ny lov om klimaberegninger i kraft. Den skal sikre, at CO2-udledningen fra nye bygninger i Danmark reduceres over en årrække, også for enfamiliehuse. Hos teglvirksomheden Egernsund Wienerberger betyder det, at der er sat tryk på innovationen.

Virksomheden, der leverer mursten til rigtig mange danske familier, som bygger nyt, har derfor optimeret sin CO2-reducerende serie af mursten kaldet Less til en endnu mere miljøvenlig udgave. Murstenen går fortsat under navnet Less.

- Mursten er danskernes foretrukne byggemateriale til facader og derfor et oplagt sted at sætte ind. Vores Less-mursten er dematerialiseret, hvilket betyder, at vi fjerner materiale fra den enkelte mursten, så vi reducerer mængden af råvarer med 15 % gennem perforering, behovet for brænding og behovet for tørring.

- Samtidig mindsker vi transportbelastningen og gør murstenene lettere at håndtere ude på byggepladsen. Udover et markant lavere CO2-aftryk produceres alle Less-mursten med 100 % biogas, siger Peter Høffner Thomsen, kommerciel direktør hos Egernsund Wienerberger.

I løbet af 2023 vil størstedelen af sortimentet fra Egernsund Wienerberger hedde Less og bære et markant mindre CO2-aftryk med sig.

Godt samarbejde med Nordens største husbygger
HusCompagniet har en klar ambition om, at CO2-aftrykket for nybyggede huse skal reduceres så meget som muligt, og har derfor taget imod nye krav om klimaberegninger med åbne arme. Beregningerne gør det nemlig nemmere at arbejde systematisk med at reducere CO2-aftrykket blandt andet ved at se på forskellige materialers påvirkning af aftrykket.

- Vi har et erklæret mål om, at vi i 2025 har reduceret CO2-udledninger fra produktionen af byggematerialer med 35 %. Og i 2030 helt op 70 %. Ikke kun i produktionen men for hele husets livscyklus på 50 år. Denne mission styrkes i høj grad gennem samarbejdet med leverandører og igennem innovation af de materialer, vi bygger med, forklarer Elisabeth Heimdal Wærsted, Business Development Manager inden for Bæredygtighed i HusCompagniet.

- Vi har ambitioner om, at alle vores huse skal være klimavenlige. Det skal ikke være et tilvalg. Derfor arbejder vi med alle materialer og har i vores klimaberegninger gjort os klart, hvorfra de store CO2-aftryk kommer. Jo tungere konstruktionen er, des mere udledning er der typisk fra dem. Husenes ydervæggene er derfor oplagte at se på, siger Elisabeth Heimdal Wærsted.

Bygger man i dag et hus med HusCompagniet, kan man blandt andet tilvælge Less-mursten fra Egernsund Wienerberger.

- Less er et godt eksempel på innovation og produktudvikling af de materialer, vi bygger med. Hvis man kigger på et hus bygget med Less-sten, vil man ikke med det blotte øje kunne se, at der er tale om en sten, der er mere bæredygtig. Men fordi der er brugt biogas i stedet for naturgas og mindre ler, vil CO2-aftrykket være lavere pr. m2 facade. At arbejde med CO2-reducerede udgaver af de produkter, vi bruger allerede, er én måde at nedbringe CO2-aftrykket fra vores huse, tilføjer Elisabeth Heimdal Wærsted.

Det skal fungere på byggepladsen
Selvom Egernsund Wienerbergers Less-mursten allerede er taget i brug i en lang række projekter, så er overgangen til Less en proces, man fra HusCompagniets side gerne vil styre.

- Vi sender ikke noget ud til kunderne, vi ikke er trygge ved. Derudover er det vigtigt, at materialerne fungerer ude på byggepladsen hos dem, der har dem i hænderne, fortæller Elisabeth Heimdal Wærsted, der bakkes op af HusCompagniets kvalitetschef Erik Meyenburg:

- Murerne melder positivt tilbage ude fra byggepladsen. De beretter bl.a., at forarbejdningen på Less er god, vægten gør stenen behagelig at arbejde med, og at hullerne fyldes med mørtel, som de skal, siger han.

Selvom Less er perforeret, så ligner stenen stadig en traditionel blødstrøgen mursten. Udseendet og æstetikken er fuldstændig den samme. Man kan lave de samme forbandter, og den holder murmål.

Innovationen skal ske sammen
Hos både HusCompagniet og producenten Egernsund Wienerberger er samarbejdets fornyede klimafokus et vigtigt skridt i den rigtige retning.

- Det er fantastisk, at HusCompagniet nu tilbyder vores klimavenlige Less-mursten. I fælLesskab bevæger vi os jo mod samme klimamål om at nedbringe CO2, siger Peter Høffner Thomsen.

- Vi har i HusCompagniet som totalentreprenør og husbygger et kæmpe ansvar. Med en af markedets mest miljøvenlige mursten er vi nået et skridt videre på rejsen mod fremtidens klimavenlige huse, understreger Elisabeth Heimdal Wærsted.

-dc

Læs mere om Byggeri

30/5 2023
AfskærmningAlu stigerBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringFaldsikringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriporteKabelkanalerLofterMaterielopbevaringOmbygningPortautomatikPorteRullestilladsSmedejernsporteSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTotalrenoveringTrappestigerVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.