Aktuelle nyheder - Byggeri

Bjarke Ingels designer nyt vartegn til europæisk hovedstadVltava Philharmonic Hall vil fungere som en multifunktionel bygning, der skal kunne benyttes til forskellige begivenheder ude og inde. Foto: Mozses.

Bjarke Ingels designer nyt vartegn til europæisk hovedstad

Big har netop vundet konkurrencen om Tjekkiets nye nationale koncerthus. Byggeriet skal ligge direkte ud til Vltavafloden i Prag og vil give plads til mere end 1800 publikummer

Del artiklen på

Big - Bjarke Ingels Group skal designe Tjekkiets første nationale koncerthus i over 100 år: Vltava Philharmonic Hall. Det nye koncerthus skal danne rammerne for Prags verdensklasse symfoniorkester med plads til mere end 1800 publikummer, hylde den tjekkiske musiktradition og cementere byen som en af Europas kulturelle hovedstæder.

Vltava Philharmonic Hall får en prominent beliggenhed direkte ud til Vltavafloden og kommer til at være en vigtig drivkraft for udviklingen af det gamle industriområde Bubny-Zátory i det centrale Prag. Bygningen skal rumme flere koncertsale med moderne akustik og faciliteter, der understøtter både Prags Symfoniorkester og Czech Philharmonic, men også kommunale funktioner som musikbibliotek og øve- og musiklokaler. Bigs designforslag blev valgt blandt i alt 19 anonyme bidrag fra hele verden, herunder fire bidrag fra danske tegnestuer og fem fra internationalt anerkendte tegnestuer: Diller Scofidio + Renfro, Snøhetta, Ateliers Jean Nouvel, David Chipperfield Architects og SANAA, som var inviteret til konkurrencen.

Spiller sammen med byen
Bigs designforslag strækker sig horisontalt og vertikalt i alle retninger for at danne forbindelser mellem byens pladser og gader – og skabe masser af byliv fra flodbredden helt op til toppen af koncertsalen, som musikelskere og almindelige borgere kan gå på opdagelse i under, ovenpå og igennem.

- Vltava Philharmonic Hall er komponeret som en flydende oplevelse fra Vltava flodbredden helt op til koncerthusets tag: her bliver byens strømme og smukke pladser forenet med Prags byliv og musikken. Musiksalene er som fintunede instrumenter, der skal levere verdensklasse musikalske og visuelle oplevelser - og er orkestreret med øje for funktionalitet og forbindelser. Bygningens rytmiske arkitektur, symfonien af søjlegange og balkoner vil lade bylivet summe og fortsætte i alle retninger. Det nye koncerthus bliver et ekspressivt og samtidig pragmatisk vartegn for Prag, og jeg håber inderligt at bygningen vil komme til at blive elsket af tjekkerne og en kærkommen tilføjelse til Prags ikoniske skyline, siger Bjarke Ingels, som er grundlægger & Partner i Big.

Koncerthuset er udtænkt som en moderne forlængelse af Prags urbane og dramatiske skyline ved at skabe en række udendørs destinationer, fra flodbredden hele vejen op til toppen af huset. Bygningens løftede hjørner skaber indgange og forbindelser i alle retninger – ud til Vltava floden, bypladsen og gaderne. Besøgende vil blive draget ind uanset hvor de kommer fra og kan spadsere ind i selve koncerthuset eller langs bygningens tag. Taget af Vltava Philharmonic Hall fungerer som en promenade og en fortsættelse af den store offentlige plads ved foden af bygningen, som inviterer til at gå en tur eller at sidde og nyde udsigten over byen og få et smugkig af koncerterne indenfor.

En multifuktionel bygning
I koncertsalen bliver gæsterne mødt af en foyer dekoreret med interiør inspireret af tjekkiske glaskunstnere. Herfra kan man fortsætte ind i de forskellige koncertsale – Prague og Holešovice Halls, eller hovedsalen, The Vltava Hall. Interiøret er domineret af træ, som skaber et varmt og intimt miljø og bidrager til bedre akustik.

Vltava Philharmonic Hall skal både skabe en ny destination i Prag, men også fungere som en multifunktionel bygning, der skal kunne benyttes til forskellige begivenheder ude og inde. Spillesalene er designet ud fra tanken om at kunne afholde mange typer af kulturarrangementer fra klassisk musik til teateroptrædener og digitale kunstudstillinger.

- Vores forslag til det nye Vltava Philharmonic Hall er udtænkt som et symbol på åbenhed, tilgængelighed og nysgerrighed. Pladsen for foden af musikhuset bliver til promenader der forbinder indvendige balkoner med udvendige søjlegange og terrasser helt op til bygningens højeste punkt. Præcis som på ottende-, fjerde-, halve- og helnode er bygningens trin, bænke, facade og søjlegange designet i takt med hinanden. Resultatet er en effektiv og udadvendt arbejdsplads til orkestrene og en intim oplevelse for publikum i salene, siger Brian Yang, som er Partner i Big.

-tmk

Læs mere om Byggeri

19/5 2022
AfskærmningAlu stigerBeslagBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.