LCA
LCA
scroll
Bliv bedre til at arbejde strategisk med bæredygtighed Solceller på byggepladsskure, Enemærke & Petersen. Foto: Jonathan Weimar.

Bliv bedre til at arbejde strategisk med bæredygtighed

Værdibyg har lanceret en digital udgivelse om bæredygtighedstiltag, som giver konkrete eksempler og inspiration til, hvordan man får mere bæredygtighed i dit byggeri uden at vælte budgettet

Der er brug for konkrete, håndterbare tiltag i en byggebranche, der gerne vil mere bæredygtighed, men som ofte finder det svært at gennemføre i praksis, mener projektchef i Værdibyg, Nina Koch-Ørvad, som har stået i spidsen for den nye udgivelse ’Bæredygtighedstiltag – de lavthængende frugter’.

- Mange af byggeriets praktikere efterspørger konkrete eksempler på små, ’nemme’ bæredygtighedstiltag i byggeprojekter. Tiltag, der måske ikke er absolut bæredygtige, men som kan gennemføres uden de store armbevægelser.

- Det er vigtigt for at få sat en bevægelse i gang – ikke mindst hos de små og mellemstore virksomheder i byggeriet, som sjældent har muligheder for de helt store armbevægelser i deres projekter, siger hun.

Fælles for mange af eksemplerne i udgivelsen er, at det er tiltag, der kan indføres af den enkelte aktør og altså ikke forudsætter, at der er stillet store og detaljerede krav til bæredygtighed i byggeprojektet.

Mange praktikere er trætte af at vente på, at andre sætter bæredygtighed i fokus.

- Vi har i høj grad oplevet en ’så gør jeg det bare selv’-mentalitet hos de praktikere, der har bidraget til denne udgivelse.

- En stemning af, at alle må bidrage til den bæredygtige omstilling af byggeriet – også selvom det ’bare’ handler om affaldssortering eller at udfordre beboere på deres kvadratmeter-behov, uddyber Nina Koch-Ørvad.

Udgivelsen oplister eksempler på lavthængende frugter, som er mulige at gennemføre i konkrete byggeprojekter, foruden en række tiltag, som kan gennemføres på strategisk niveau.

- De strategiske tiltag er vigtige at have med her, fordi vi ofte hører, at praktikere er udfordret af deres virksomheds strategiske fokus – eller mangel på samme.

- Hvis ikke virksomheden understøtter, at dens medarbejdere kan arbejde med bæredygtighed i byggeprojekterne, så er det rigtig svært at få gennemført noget i praksis. Og det gælder både hos bygherrer, rådgivere og entreprenører, forklarer Nina Koch-Ørvad.

Udgivelsen giver bl.a. eksempler på, hvordan en virksomheds strategi og organisering kan understøtte et øget fokus på bæredygtighed i byggeprojekterne, og hvordan en virksomhedskultur kan omfavne fejl og derved motivere til mere genbrug.

’Bæredygtighedstiltag – de lavthængende frugter’ er målrettet hhv. bygherrer, rådgivere og entreprenører. Udgivelsen kan findes på Værdibygs hjemmeside.

-dc

24/5 2024