left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Børnehus bliver ét stort CO2-lagerDet nye børnehus, der udgør Gladsaxe Kommunes dagtilbud for børn i førskolealderen, udformes som en firlænget gård.

Børnehus bliver ét stort CO2-lager

Bæredygtigt og svanemærket byggeri rykker ind på en af de sidste tilbageværende gårde i Gladsaxe

Del artiklen på

Med afsæt i stedets historie og arkitektoniske arv vil Gladsaxe Kommune skabe moderne og klimavenlige rammer om kommunens vuggestue- og børnehavebørn. Børnehuset Grønnegården omfatter nyt og gammelt byggeri ved en af de få tilbageværende gårde fra før 1900-tallets i Gladsaxe.

- Bæredygtighed og stedets ånd og historie er basis for dette byggeri. Vi har brugt masser af massivtræ i konstruktionerne. Det er træ, der under væksten har optage masser af CO2, som fortsat er lagret i træet i børnehuset. Dermed bliver Grønnegården ikke bare CO2-neutralt, men et byggeri, der bidrager positivt til reduktion af CO2, fortæller Ebbe Wæhrens fra BBP Arkitekter og fortsætter:

- Vi har sat høje krav til klimavenlighed og i en sådan grad, at det ikke alene bliver et CO2-negativt byggeri - det vil også adressere ni af de 17 verdensmål. Og et af de væsentlige valg har været at vælge massivtræ til konstruktionerne frem for den miljøtunge beton.

Svanemærket CLT
Massivtræ eller mere præcist CLT, krydslamineret tømmer, er produceret af certificeret træ, og CLT har de samme styrkeegenskaber som f.eks. beton og kan generelt erstatte beton i alle dele af byggeriet med undtagelse af fundamentet, som fortsat skal støbes.

- Vi er i fuld gang med at lære danske bygherrer, at der er et alternativ til f.eks. beton med exceptionelle CO2-egenskaber. Træ som byggemateriale udleder ikke CO2, men har optaget CO2 fra atmosfæren under væksten og lagrer denne i byggematerialet. Det er tilmed et meget lettere byggemateriale, som giver store fordele transport- og håndværksmæssigt, da det er meget mere håndterbart, siger direktør Per Thomas Dahl fra CLT Denmark.

CLT Denmark er leverandør af CLT fra østrigske KLH, der sidste år opnåede Svanemærke. Elementerne færdigproduceres på fabrik i Østrig med avanceret computerteknologi, som betyder, at CLT’en leveres på danske byggepladser med tolerancer på helt nede på en-to mm.

Visitkort om bæredygtighed    
For BBP Arkitekter er arbejdet med bæredygtighed en ledende parameter i tegnestuens arbejde. Med Børnehuset Grønnegården får bæredygtighed fuld skrue med opfyldelse af alle de verdensmål for bæredygtighed, som projektet giver mulighed for.

- Vi ser det som en fantastisk spændende udfordring at proppe så meget bæredygtighed som muligt ind i et projekt som dette. Vi vil gerne levere et visitkort om bæredygtighed og påtage os en rolle som ambassadører for klimavenligt byggeri. Og hvorfor ikke netop i et hus, som vil komme til at danne ramme om en stor del af hverdagen for de 144 børn og 32 voksne, som børnehuset er normeret til, siger Ebbe Wæhrens.

CLT er et forholdsvist nyt materiale i Danmark. Det går imidlertid stærkt nu, hvor CLT Denmark mærker stor interesse fra såvel bygherre som rådgivere og udførende.

- Svanemærket og de klimamæssige egenskaber tæller meget. Men samtidig er der store gevinster at hente i form af øget produktivitet, idet byggeperioden simpelthen er kortere. Det betyder selvfølgelig meget i det samlede regnskab, siger Per Thomas Dahl.

Om Børnehuset Grønnegården
Totalrådgiver: BBP Arkitekter
Ingeniører: Lyngkilde
Landskab: Thing Brandt Landskab
Hovedentreprenør: Elindco
CLT-leverandør: CLT Denmark

-kj

Læs mere om Byggeri

26/1 2021
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.