scroll
Byggearbejdere  i Nyborg udsættes for kræftfremkaldende afgasninger'Foreningen Tjæren på Lynfrosten og andre giftgrunde i Danmark' er gået til kamp mod byggeri på Lynfrosten i Nyborg

Byggearbejdere i Nyborg udsættes for kræftfremkaldende afgasninger

Arbejdstilsynet ved ifølge folketingsmedlem fra Enhedslisten, at byggearbejderne går i en potentiel kræftbombe. Men der gribes ikke tilstrækkeligt ind

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Som tidligere omtalt i BygTek er beboerne omkring giftgrunden – kaldet ’Lynfrosten’ - i Nyborg utrygge ved, at der skal bygges et storcenter på området.

Bygningsarbejdere og naboer til giftgrunden bliver syge, fordi de frygter kræftfremkaldende afgasninger fra jorden, hvor der ved prøver er blevet påvist, at mere end halvdelen af den væske, der kommer op af jorden, er kemikalier eller olie.

Det fik Enhedslistens folketingsmedlem, Victoria Velasquez, til at benytte Folketingets spørgetid til at bede beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen foretage sig noget for at sikre, at bygningsarbejdere og naboer til giftgrunden ikke bliver syge?

Arbejdstilsynet på ti besøg
Ministeren forklarede, at Arbejdstilsynet fra ultimo maj og til ultimo november i år har gennemført ti tilsyn med byggepladsen, og at der i den forbindelse er afgivet en række påbud til de relevante virksomheder:

- Påbuddene har selvfølgelig til formål at sikre, at de ansatte ikke udsættes for unødig påvirkning af farlige stoffer, sådan som loven foreskriver, at de ikke skal, lød det fra Ane Halsboe-Jørgensen.

Arbejdstilsynet har desuden i forhold til bygherren truffet afgørelse om ’mangelfuld beskrivelse af risici i projektmaterialet, ligesom Arbejdstilsynet ifølge deres egne oplysninger ’er i dialog med de involverede aktører, med henblik på at alle aktører lever op til deres ansvar for et sundt og sikkert arbejdsmiljø’:

- Jeg håber virkelig, at man får genskabt trygheden omkring den her byggeplads. Jeg bliver oplyst, at Arbejdstilsynet fortsat vil have et fokus her og fortsat vil følge det, sådan at de ansatte ikke udsættes for kemi, svarede ministeren.

Opsivning fra jorden i regnvejr
Victoria Velasquez understregede, at betonfolkene på Lynfrostgrunden er blevet opmærksomme på, at de hver dag går i kræftfremkaldende afgasninger og desuden er udsat for opsivning fra jorden, når det regner:

- Det er ved prøver er påvist, at mere end halvdelen af væsken, der kommer op af jorden, ikke er vand, men kemikalier eller olie. Der har flere gange været tilsyn på pladsen, og alle gangene har medarbejderne fået lov at arbejde videre, til trods for at Arbejdstilsynet er vidende om, at medarbejderne går i en potentiel kræftbombe, sagde Enhedslistens folketingsmedlem.

Arbejdstilsynet kan ikke stilles til ansvar
Hun spurgte på den baggrund, om Arbejdstilsynet med deres passivitet i deres tilsyn kan gøres økonomisk ansvarlig for medarbejdernes erhvervssygdomsforløb, hvis de får kræft eller på anden måde bliver syge af det arbejde, de har udført, og at Arbejdstilsynet har været bevidst om de risici, der er forbundet med arbejdet.

Victoria Velasquez henviste i øvrigt til, at hvis arbejderne er sikre på, at deres helbred er udsat ved arbejdet, ’er de i deres gode ret til at gå i skuret og bede om, at forholdene bliver bragt i orden’. Men hvis de i den forbindelse uretmæssigt bliver opsagt, bliver de ramt af karantæne i dagpengesystemet.

Ifølge Beskæftigelsesministeren er det ikke muligt at stille Arbejdstilsynet til ansvar for manglende indgriben, men hun undlod at svare på karantæne i forhold til uretmæssig opsigelse.

Historisk mange penge til Arbejdstilsynet
Hun påpegede, at det politisk så sent som i foråret er besluttet at skrue op for bevillingerne til Arbejdstilsynet i et historisk højt niveau:

- Det kræver jo, at der er nogen, der tager telefonen, når man ringer, og at der er ressourcer til at køre ud og følge op. Vi er også nødt til have nogle regler, der følger med tiden, hvor man hele tiden ser på grænseværdierne i kemi. Det er også en opgave, der ligger på vores bord, men derudover har vi godt nok også et arbejdsgiveransvar her, som virkelig, virkelig bør løftes, når man er ansvarlig for byggeri af den her slags. Det er menneskers helbred, vi taler om, og når det er giftige stoffer, er det jo ikke bare den næste uge, man går og hoster. Så er det potentielt ens helbred i lang tid fremover, man gambler med, og det er helt uacceptabelt og også et lovbrud, sluttede Ane Halsboe-Jørgensen

28/11 2023