Aktuelle nyheder - Byggeri

Byggearbejdere bor uhumsk, dårligt og dyrtUdenlandske byggearbejdere indkvarteres ofte under ringe forhold (arkivfoto)

Byggearbejdere bor uhumsk, dårligt og dyrt

Byggefagenes Samvirke opfordrer Folketinget til at sikre, at coroinasmitten ikke igen får lov at gribe om sig i de indkvarteringer, som vandrende arbejdere på job i Danmark bor under.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

I en henvendelse til Folketinget efterlyser Byggefagenes Samvirke, at der vedtages effektive kontrolinitiativer, som sikrer mod smittespredning og ’fup og snyd på et gråt boligmarked i en svær tid’:

- Med den nye mere aggressiv Omicronvirus i omløb er der grund til at få genindført og tilpasset de indkvarteringsregler for vandrende arbejdere. Alt andet vil være sundhedsmæssigt ansvarspådragende, siger formand for Byggefagenes Samvirke, Henrik Juul Rasmussen.

Solnedgangsklausul løbet ud
I løbet af foråret besøgte Byggefagenes Samvirke sammen med politikere og boligminister Kaare Dybvad Bek en række af de tilrejsende arbejderes indkvarteringer, og ifølge Henrik Juul Rasmussen var det mere reglen end undtagelsen, at forholdene var elendige uden mulighed for ordentlig hygiejne, for at overholde afstandskravene, for redning ved brand:

- I det hele taget var det for tæt, uhumsk, dårligt og for dyrt. Indkvarteringsloven fra februar 2021 blev i første omgang forlænget fra i sommers frem til oktober, hvor den ophævede sig selv, da solen gik ned. Men nu har smitten desværre indhentet os. Derfor kræver vi, at regeringen og Folketingets partier træder i karakter og skaber rammer, som kan beskytte ikke alene kollegerne fra udlandet, men alle på byggepladserne og andre brancher, som anvender tilrejsende arbejdere, lyder budskabet fra formanden for Byggefagenes Samvirke.

Nødvendige krav
Han understreger, at de bekymrende smitte- og vaccinationstal, der er i flere af de lande, som de tilrejsende byggearbejdere kommer fra, giver ekstra grund til at sikre, at smitten ikke griber yderligere om sig:

- Der skal sættes ind med oplysning på forståelige sprog om krav til sundhed, hygiejne, afstand og forbedrede boligstandarder (blandt andet ét værelse pr. person).

- Myndighederne (kommuner, Arbejdstilsyn, Skat) må føre kontrol med indkvarteringerne. Både dem, arbejdsgiverne stiller til rådighed, og dem, som formidles ad private kanaler.

- Firmaerne skal oplyse i RUT- registret, hvor dets ansatte bor, hvem der bor hvor, hvor længe de bor på stedet og hvem, der har ansvaret for boligen.

- Der er behov for, at kommuner og myndigheder får den nødvendige lovgivning og ressourcer, så der kan foretages kontrolbesøg og stilles krav til boligens standard.

Læs mere om Byggeri

1/12 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.