left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Coronakrisen giver lavere lønstigninger i byggeriet

Coronakrisen giver lavere lønstigninger i byggeriet

Dansk Arbejdsgiverforenings lønstatistik for 2. kvartal viser et massivt fald i den årlige lønstigningstakt fra 2,7 procent 2,1 procent for byggeriet.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring

Ifølge Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg afspejler lønstigningerne på det private arbejdsmarked i 2. kvartal coronakrisen ’ganske kraftfuldt’.

Der er på tværs af brancher tale om et markant fald i lønstigningstakten som følge den økonomiske krise, der ramte arbejdsmarkedet med en stigning i ledigheden på cirka 50.000 personer, og 2. kvartal er ellers det kvartal, hvor en række forbedringer fra overenskomstaftalerne i foråret 2020 begynder at slå igennem.

Eksempelvis slår den forbedrede fritvalgskonto i snit igennem på lønudviklingen med 0,6 procentpoint, så uden det overenskomstresultat ville lønudviklingen på det samlede DA-område have dykket helt ned til 1,2 procent.

Spiser konjunkturer til morgenmad
Men en del af de indførte overenskomstelementer overtrumfes ifølge cheføkonomen af de økonomiske konjunkturer:

- Dermed kan man sige, at konjunkturer spiser overenskomster til morgenmad. Især har der i 2. kvartal på tværs af brancher – og også i byggeriet - været mange nul-reguleringer, mens andre lokale lønforhandlinger er udskudt. Det fører tilsammen til et markant dyk i den årlige lønstigningstakt fra 2,5 procent til 1,8 procent. Med årlige lønstigninger på i øjeblikket 1,8 procent på det samlede DA-område og 2,1 procent i byggeriet, er der dog stadig tale om en markant positiv reallønsudvikling. Og det står i kontrast til finanskrisen, hvor der var flere kvartaler med decideret negativ vækst i reallønnen, siger Bo Sandberg.

Udtryk for fleksibilitet
Bo Sandberg peger på, at netop faldet i lønudviklingen på godt og ondt er udtryk for den fleksibilitet, der er på det private danske arbejdsmarked:

- Den lokale løndannelse slår kraftigt igennem på den samlede lønmæssige bundlinje, især på minimallønsområdet. Og den deraf resulterende løntilbageholdenhed har givetvis forhindret ledigheden i at stige endnu mere i de første kvartaler efter corona, siger cheføkonomen.

I løbet af fire kvartaler er byggeriets lønudvikling aftaget fra 3,2 procent i 3. kvartal 2019 til 2,1 procent i 2. kvartal 2020. Den samlede lønstigning i byggeriet på 2,1 procent dækker over en lønvækst på 2,7 procent for funktionærer og 1,9 procent for arbejdere.


Læs mere om Byggeri

14/8 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.