Aktuelle nyheder - Byggeri

Danske boligprisstigninger i mere normal gænge

Danske boligprisstigninger i mere normal gænge

Danmark skiller sig ikke ud, hverken sammenlignet med resten af EU eller de øvrige nordiske lande

Del artiklen på

Af Dan Bjerring

De seneste tal fra Eurostat viser, at coronaperioden 2020-2021 har haft en positiv effekt på boligpriserne over hele Europa. Men i modsætning til i 1. halvår i år skiller Danmark sig ikke ud, hverken sammenlignet med resten af EU eller de øvrige nordiske lande.

Ifølge Dansk Industris boligøkonom, Bo Sandberg er det efter sommerferien sidste år især i Østeuropa, man finder ekstreme boligprisstigninger.

Det fremgår af Eurostats opgørelse fra 3. kvartal, at det tjekkiske boligmarked er højdespringer med gennemsnitlige årlige husprisstigninger på 22,0 procent. Derefter kommer Litauen med 18,9 procent og Estland med boligprisstigninger på 17,3 procent.

På niveau med EU’s gennemsnit
- Mest opsigtsvækkende er situationen dog – ikke overraskende – i Tyrkiet, hvor den devaluerede lira og den ekstreme inflation har haft som sideeffekt, at huspriserne på et år er steget 35,6 procent:

- Efter tidligere i coronaperioden at have ligget helt i top ligger de danske husprisstigninger nu i midterfeltet indenfor EU. I 3. kvartal steg de danske boligpriser med 10,6 procent, og det er nogenlunde på niveau med EU-gennemsnittet på 9,2 procent. Det er også på niveau med situationen i vore nordiske nabolande Sverige med +11,3 procent og Norge med +8,9 procent i årlige boligprisstigninger, siger Bo Sandberg.

Mest ekstreme periode
Han understreger, at perioden fra maj 2020 til juni 2021 har været ’den mest ekstreme periode i nyere tid’ på det danske boligmarked med tocifrede procentstigninger for både parcelhuse, ejerlejligheder og sommerhuse:

- Det meste af boligprisstigningen kan tilskrives de ekstraordinære forhold omkring corona, hvor en række bolighandler dels er blevet fremrykket, fordi der blandt andet er flyttet efterspørgsel fra udlandsrejser til boligforbrug, og dels fordi renten også på det tidspunkt var rekordlav, siger Bo Sandberg.

Havde noget at indhente
Det hører dog med til historien, at det danske boligmarked prismæssigt også har haft mere at indhente end mange af de lande, vi normalt sammenligner os med, blandt andet vore svenske naboer:

- Sverige har ellers et boligskattesystem, hvor skatten skal betales, når boligen sælges. Det e der enkelte politikere, debattører og meningsdannere i Danmark, som sværmer for, men det har blandt andet meget negative effekter på mobiliteten og har gennem årene bestemt heller ikke har dæmpet prisudviklingen, siger Bo Sandberg.

Østeuropa som højdespringer
EU´s statistiske kontor, Eurostat har også lavet en samlet opgørelse af, hvordan både huspriser og huslejer har udviklet sig siden 2010.

Også her er højdespringerne de øst- og centraleuropæiske lande, der har oplevet stor økonomisk vækst og har indhentet meget af det tabte fra de mørke år før murens fald. Estland, Letland, Litauen, Tjekkiet og Ungarn har alle oplevet mindst en fordobling af boligpriserne siden 2010. Størst har boligprisstigningen dog været i Island med +150 procent:

- Siden 2010 er de danske huspriser steget med cirka 53 procent, mens de i Sverige og Tyskland til sammenligning i snit er steget med cirka 85 procent. EU-gennemsnittet er noget lavere med et samlet plus på knapt 40 procent, svarende til under fire procent i årlig vækst i boligpriserne, siger DI´s skatte- og boligøkonom.

Historisk lavt antal tvangsauktioner
Danmarks Statistiks månedlige statistik for december vedrørende tvangsauktioner viser i øvrigt, at antallet af tvangsauktioner faldt i december i forhold til måneden før, og ligger i det hele taget historisk lavt.

Med 1402 tvangsauktioner er 2021 det år med færrest tvangsauktioner siden 2006 – og alene siden 2020 er der sket et fald på 34 procent:

- Når det stabilt lave antal tvangsauktioner kombineres med andre nøgletal, der viser det laveste antal restancer for boligejere siden finanskrisen, så er øjebliksbilledet, at de danske boligejere malet med bred pensel er økonomisk velpolstrede med god betalingsevne, siger Bo Sandberg.

I december var der ifølge Danmarks Statistik 99 tvangsauktioner, når der korrigeres for normale sæsonudsving, mod 104 og 105 i henholdsvis oktober og november.

Stabiliserer boligmarkedet
Det lave antal tvangsauktioner stabiliserer boligmarkedet, men omvendt er tvangsauktioner også et nøgletal, der ifølge Bo Sandberg typisk reagerer med betydelig forsinkelse, hvis der længere nede ad vejen viser sig udfordringer med terminer og betalingsevne:

- Her er det yderst relevant at fokusere på boligejernes rentefølsomhed, da den internationalt kraftigt stigende inflation formentlig i løbet af 2022 fører stigende renter med sig, ligesom inflationen i sig selv – blandt andet med stigende energipriser – også hurtigt kan blive en udfordring for mange husholdninger, siger DI-boligøkonomen.

Fordi tvangsauktioner er et nøgletal, der reagerer med forsinkelse, vil vi næppe se en markant stigning i disse allerede i 2022, men det kan godt blive tilfældet i 2023 - ikke mindst i de kommuner, hvor der også i 2021 trods alt var flest tvangsauktioner - Lolland, Guldborgsund og Randers.


Læs mere om Byggeri

18/1 2022
AfskærmningAlu stigerBeslagBrandstigerByggerådgivningBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.