Aktuelle nyheder - Byggeri

DI Byggeri: Regler for brandsikring i nyt bygningsreglement er helt skæveFor få klasse 3-brandrådgivere er interesserede i små projekter til 50.000-100.000 kroner, og de ender derfor ofte med at blive dobbelt så dyre, siger Martin Skou Heidemann fra DI Byggeri.

DI Byggeri: Regler for brandsikring i nyt bygningsreglement er helt skæve

Det er grotesk, at et étplanshus skal underkastes samme rådgivningsregler som et supersygehus, mener formanden for Træsektionen i DI Byggeri, Martin Skou Heidemann

Del artiklen på

Bygningsreglementet stiller en række krav til brandsikring af bygninger i form af såkaldte præaccepterede løsninger. Kravene afhænger af bygningens karakter og styrer også, hvornår der skal benyttes en certificeret brandrådgiver. De præaccepterede løsninger er ikke dækkende for de behov, entreprenører møder hos bygherren. Ved afvigelser fra de præaccepterede løsninger skal der en klasse 3- brandrådgiver ind over ved både nybyggeri og ombygning af f.eks. etplanshuse. Det har medført, at der er voldsom mangel på klasse 3-brandrådgivere.

- Efter vores opfattelse svarer det til at skyde gråspurve med kanoner, når en klasse 3- brandrådgiver, som også rådgiver i forbindelse med komplekse byggerier som supersygehuse, uddannelsesinstitutioner og indkøbscentre også ifølge det nye bygningsreglement skal vurdere f.eks. stråtage og ombygninger af parcelhuse. Det resulterer i voldsomme forsinkelser og store fordyrelser, fordi det næsten er umuligt at skaffe brandrådgivere til mindre byggerier og ombygninger, siger Martin Skou Heidemann.

Forgæves henvendelser fra Tækkelauget
Han bakkes op af formanden for Tækkelauget i DI-Byggeri, Thomas Gerner, der fortæller, at brandsikring af stråtage med branddugsløsninger skal godkendes af en klasse 3-brandrådgiver:

- Det forekommer helt uforståeligt. Nu har vi anvendt den løsning de sidste 15-20 år, og den har været godkendt af myndighederne. Der har aldrig været nogen problemer, og brandfolk har endda udtalt, at branddugen har reddet både bygninger og mennesker. Hertil kommer, at forsikringsbranchen reducerer præmien, når der anvendes branddugsløsninger som brandsikring, siger Thomas Gerner.

Han forklarer, at Tækkelauget har forsøgt at lave en aftale for laugets medlemmer om brandrådgivning, så fagligheden kunne samles på få hænder, men det har ikke været muligt.

- Vi har i Tækkelauget kontaktet fire af de få brandklasse 3-godkendte rådgiverfirmaer, som findes, men ingen af dem har ønsket at indgå en aftale, endsige holde møde om det. Opgaverne er simpelthen for små og uinteressante for dem, og de vil hellere beskæftige sig med supersygehuse, firmadomiciler og andre store og komplekse byggerier, siger Thomas Gerner.

Fordobling af priser
Martin Skou Heidemann påpeger, at Tækkelauget bestemt ikke står alene med problemerne. På helt almindelige og mindre ombygninger kræves der også en brandrådgiver i klasse 3, og det har medført, at mindre ombygninger til 50.000-100.000 kroner pludseligt bliver dobbelt så dyre, fordi der skal en brandrådgiver på.

- Hertil kommer, at det næsten er umuligt at skaffe en brandrådgiver, fordi der simpelthen er for få, og de er ikke interesserede i de små opgaver. Det dur simpelthen ikke. Det er en fuldstændig uholdbar situation, som i værste fald får kunderne til at droppe deres byggeprojekter, i bedste fald forsinker og fordyrer mindre byggerier og ombygninger helt urimeligt. Vi opfordrer derfor såvel Folketinget som Bolig og Planstyrelsen til at tage hånd om problemet omgående, siger Martin Skou Heidemann.

-dc

Læs mere om Byggeri

19/1 2022
AfskærmningAlu stigerBeslagBrandstigerByggerådgivningBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.