Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Energioptiming fra ovenLE34, der er Danmarks største landinspektørfirma, satser massivt på droner til kortlægning og opmåling. (Foto: PR)

Energioptiming fra oven

Med nye termografiske kameraer kan droner måle varmestråling og danne tredimensionelle modeller. Det tegner lovende for mere effektiv energirenovering i fremtiden

Del artiklen på

Landinspektørfirmaet LE34 satser massivt på droner til kortlægning og opmåling, og firmaet er allerede i luften. Konceptet præsenteres på Building Green, som afholdes i Forum den 28. og 29. oktober. 

Virksomheden har i år ibrugtaget den første danskudviklede drone med en 1A-godkendelse, der tillader flyvning i byområder. Nu undersøger LE34 også som de første herhjemme mulighederne for at kombinere termografisk måling med tredimensionel modellering.

- Dronerne sikrer hurtigere indsamling af data og dermed mere effektiv måling ved større projekter. Ved at gøre modellerne tredimensionelle har vi god erfaring med at skabe et bedre og mere fyldestgørende overblik, der både sparer tid og bidrager til bedre prioritering af ressourcer. Det næste store skridt bliver at anvende droneoptagelser ved energirenovering, hvor det jo handler om, at energiforbruget bliver lavest muligt i forhold til investeringen, siger Søren Nørmølle, der er landinspektør og partner i LE34.


Nu undersøger LE34 også som de første herhjemme mulighederne for at kombinere termografisk måling med tredimensionel modellering. (Tegning: PR )

Grønne partnerskabsprojekter
Ved et projekt, hvor facaden og taget skal energirenoveres, kan LE34 overflyve bygningen med drone og generere en tredimensionel termografisk model på baggrund af optagelserne. Her kan man så ”flyve” rundt om bygningen fra alle vinkler og spotte områder med varmetab; eksempelvis isolering, utætheder i tage, defekte solceller og punkterede ruder.

- Vi vil gerne udvikle metoden i samarbejde med de aktører, der faktisk foretager energioptimeringen. Især vil vi gerne blive klogere på, hvordan man mest effektivt kan identificere energitab i tre dimensioner, siger Søren Nørmølle. For LE34 handler det om at udvælge de indsatsområder, hvor ressourcebesparelsen er størst, så renoveringen bliver grønnere.

- Derfor opsøger vi egnede projekter, hvor vi kan teste teknologien og blive klogere på, i hvor høj grad termografisk måling gør det nemt og hurtigt at identificere energisyndere. Ambitionen er at bruge løsningen ved større renoveringsprojekter, eksempelvis i lejlighedsbyggerier, industriejendomme og offentlige bygninger, forklarer Søren Nørmølle.

De tredimensionelle termografiske tegninger vil dog ikke kun henvende sig til byggeriet. Eksempelvis kan forsyningsselskabernes ledningsnet overflyves med droner for at identificere utætheder – også på privat grund og andre ufremkommelige steder.

-cmn


Droner kan hurtigt overflyve et areal og generere modeller, som gør det nemt at spotte alle væsentlige områder med varmetab. (Foto: PR)

Læs mere om Byggeri

21/10 2015
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsprofilerBygningsrenoveringCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKvisteLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerNedbrydningNedrivningOmbygningOptimering af arbejdsgangePanelerPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRådgivningRullestilladsSandwichpanelerSokkelrenderSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder