scroll
Erhvervslivet savner initiativer mod bureaukrati i Finansloven

Erhvervslivet savner initiativer mod bureaukrati i Finansloven

Det har vakt stor opmærksomhed, at alle partier i Folketinget, bortset fra Enhedslisten, står bag Finansloven for 2024

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Og den får da også pæne ord med på vejen af SMVdanmark, der dog påpeger, at Finansloven også har alvorlige mangler. Administrerende direktør Jakob Brandt kalder forliget for
et ’kludetæppe, der skal favne så bredt, at den ikke for alvor tager livtag med dansk erhvervslivs største udfordringer’:

- De mindre virksomheder er ved at drukne i offentligt bureaukrati, og der bruges alt for meget tid og energi på det. Hvis man ville gøre noget for erhvervslivet, så er det ’indsatsområde nummer 1’. Det er skuffende, at der intet sker her. Desuden mangler der en større forståelse for, at uden tilstrækkeligt med velkvalificerede medarbejdere, hæmmer man de danske virksomheder. Og der er hverken kortsigtede tiltag eller langsigtede visioner, når det gælder, hvordan vi skaffer flere hænder og hoveder i de danske virksomheder, siger han.

Puster ikke til inflationen
Jakob Brandt roser dog, at Finansloven ikke puster til inflationen, men alligevel rummer et økonomisk løft til erhvervsskolerne og penge til at gøre det lettere og bedre at være iværksætter:

- Vi kommer til at mangle titusindvis af faglærte til blandt andet den grønne omstilling, og et løft af erhvervsskolerne er derfor en helt afgørende investering. Det betyder, at skolerne kan levere en væsentlig højere kvalitet og blive mere attraktive at gå på. Desuden er det helt rigtig set, at vi skal understøtte dem, vi skal leve af i fremtiden, nemlig iværksætterne, og det er godt, at politikerne tilgodeser dem, siger Jakob Brandt.

Uforløst energipotentiale i landdistrikter
Troels Blicher Danielsen, der er administrerende direktør i TEKNIQ savner flere penge til energieffektivisering i landdistrikterne:

- Vi ser et uforløst potentiale i landdistrikterne, som desværre ikke er med i Finansloven. Puljen til landsbyfornyelse og istandsættelse af boliger er god, men vi så gerne, at man målrettet satte penge af til energieffektive tiltag, så de områder, der ikke har udsigt til fjernvarme også kan komme af med deres olie- eller gasfyr, siger han.
Han bemærker, at regeringen afsætter penge til velfærdsteknologi, der kan forbedre hverdagen for borgerne og gøre det muligt for de ældre at blive længere i deres egne hjem:
- Derfor er det vigtigt, at løsningerne bliver tænkt ind fra begyndelsen, når der bygges nye ældreboliger eller eksisterende skal renoveres, siger TEKNIQ’s administrerende direktør.

En gang leverpostej
Danske Malermestres formand Per Vangekjær, mener, at erhvervslivet er overset i Finansloven, fordi så mange partier er blevet tilgodeset. Han savner ligesom SMVdanmark især fokus på virksomhedernes administrative bøvl og den høje selskabsskat

- Når alle skal have en luns i Finanslovsaftalen for 2024, så bliver resultatet en bred gang ’leverpostej’, som alle kan se sig selv i. På den måde ændrer den ikke rigtig ved noget. Især ikke for erhvervslivet. Vi kæmper stadig med masser af bureaukratiske byrder for virksomhederne... Som virksomhedsejer skal du bruge alt for meget tid og energi på ting, der ikke handler om at drive virksomhed. Vi har også lavere selskabsskat på ønskesedlen for dansk erhvervsliv. Vi er slet ikke i mål med at forbedre erhvervslivets vilkår, siger Per Vangekjær.

28/11 2023