bygma
bygma
scroll
EU kan undvære russisk gas allerede i år

EU kan undvære russisk gas allerede i år

Hvis danskernes gode gassparevaner fortsætter bliver det ikke nødvendigt at afbryde gaskunder næste vinter

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Danskernes sparevaner i forhold til naturgas gavner energiforsyningen frem mod næste vinter. Energistyrelsens seneste forbrugstal viser, at danskerne reducerede deres el- og gasforbrug i februar med henholdsvis 10 procent og 26 procent i forhold til normalforbruget, og hvis den gode indsats fortsætter, forventer Energistyrelsen, at det ikke bliver nødvendigt at afbryde gaskunder næste vinter.

Gaslagerfyldningen i Danmark og EU er i slutningen af fyringssæsonen væsentligt højere end normalt.

Med godt 72 procent fyldte lagre ligger Danmark i top i EU, hvor gaslagerfyldningen ligger omkring 56 procent.’

Kan klare sig uden russisk gas
Alligevel fastlår vicedirektør i Energistyrelsen, Martin Hansen, at det er vigtigt at fastholde de gode sparevaner. Ellers risikerer gaslagrene at blive tømt, når gasforbruget når sit højeste niveau næste fyringssæson.

Og EU kan faktisk klare sig uden russisk gas – hvis alle fortsat sparer på den. I 2021 dækkede russisk gas cirka 35 procent af EU's forbrug. I dag er tallet nede på seks-otte procent. Ifølge både EU og International Energy Agency (IEA), må det forventes, at importen af russisk gas helt kan ophøre i løbet af 2023.

Vejret inden for normalen
Der er aftalt i EU, at gaslagrene skal fyldes til minimum 90 procent i november i år, og det kan blive dyrt, hvis vi ikke allerede nu sparer på gassen. Når vi sparer på gas i de varme måneder, og herunder minimerer gasforbruget til elproduktion, kan den nemlig lagres og bruges i de kolde måneder.

Hver måned udgiver Energistyrelsen en samlet vurdering af energiforsyningen på baggrund af den senest tilgængelige information.

Energistyrelsen vurderer blandt andet, at det ikke bliver nødvendigt at afbryde strøm- og gasforsyningen til forbrugerne i denne og næste fyringssæson, hvis forbrugsreduktionen fastholdes, og vejret er inden for normalen.

27/3 2023