Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Flere sikrer sig mod radonRadonsikring af større gulvarealer kan bl.a. foretages med med en radonspærrende Ardex-membran.

Flere sikrer sig mod radon

Det har længe været kendt blandt fagfolk, at radonstråling årligt forårsager 300 dødsfald i Danmark på grund af lungekæft. Men nu er farerne ved radon også begyndt at dæmre for boligejerne

Del artiklen på

Kræftens Bekæmpelse går nu ud og anbefaler, at man som boligejer får målt radonniveauet i huset.

Hundredtusindvis af danskere udsættes dagligt for radonstråling i et omfang, der øger risikoen for udvikling af lungekræft. Helt præcist vurderer Realdania, som bl.a. står bag Bolius – Boligejernes Videncenter, at 350.000 danske boliger har radonniveauer over myndighedernes anbefalede grænseværdier. Det svarer til, at hver femte boligejer har radonproblemer.

Forskning viser, at radonstråling skader lungevævet, når koncentrationen bliver for høj. Det kan i værste fald udvikle sig til kræft. Her vurderer Sundhedsstyrelsen, at der årligt dør 300 danskere som følge af lungekræft, der er forårsaget af radon.

Overflødigt på tredje sal
- Man har i mange år vidst, at der er en sammenhæng mellem for høje radonkoncentrationer og øget risiko for udvikling af lungekræft, forklarer professor Ole Raaschou-Nielsen, som er leder af forskergruppen Arbejde, Miljø og Kræft på Kræftens Bekæmpelses Forskningscenter.

- Derfor kan det kun anbefales, at man får målt radonniveauet i sin bolig. Behovet for at få målt radon afhænger dog af, hvor man bor og af boligtypen. Hvis man f.eks. bor på tredje sal i en etageejendom, eller hvis man bor på sandede jorde i Vestjylland, så er der næppe grund til at bekymre sig om radon i boligen, fortsætter han.

Mængden af radon i jorden afhænger af jordbundsforholdene og varierer derfor fra område til område. Radonrisikoen er størst på bl.a. Sjælland, Fyn samt i det østlige Jylland, mens den er meget lav på den jyske vestkyst. Det fremgår af det opdaterede kort over radonkoncentrationer, som virksomheden Nordisk Radon Måling har udarbejdet på baggrund af Sundhedsstyrelsens radonkort fra 2001. Her er det dog værd at huske på, at radonniveauer kan svinge betydeligt fra nabo til nabo, og den eneste måde at få sikkerhed for det reelle radonniveau i boligen er derfor at få målt det.

Radonmåling i tilstandsrapporter
Hos producenten Ardex har man det seneste års tid oplevet et stigende antal henvendelser om radon fra bekymrede boligejere.

Ardex har udviklet en række membraner, som efter installationen minimerer mængden af indtrængende radon i f.eks. parcelhuse, hvor kælderrummene bruges som børneværelser eller hjemmearbejdspladser. Desuden efteruddanner virksomheden håndværkere til at arbejde professionelt med radonsikring.  

- Mange kontakter os for at høre, hvordan de får bugt med den farlige stråling, og vi har oplevet flere henvendelser om radonsikringsprojekter det seneste år. Især boligejerne bliver i stigende grad opmærksomme på problemstillingen og ønsker ikke kun at få lavet målingerne, men vil også gøre noget ved problemet, forklarer teknisk chef Carsten Rasmussen fra Ardex.

- Jeg tror derfor ikke, at vi skal mere end to til tre år frem i tiden, før radonmålinger f.eks. er blevet obligatoriske i forbindelse med udarbejdelsen af tilstandsrapporter. Og hvis der i den forbindelse konstateres for høje koncentrationer, så gælder det selvfølgelig om at få gjort noget ved det, understreger han.

LINK
Radonguiden er oprettet i samarbejde mellem Energistyrelsen, Boligejer.dk, Statens Institut for Strålebeskyttelse samt Kræftens Bekæmpelse med støtte fra Realdania. Her kan du bl.a. læse mere om radonstråling, radonmåling, samt hvem der har hvilket ansvar i forbindelse med radon i bygninger i Danmark. Link til Radonguiden: http://boligejer.dk/radonguiden/0/28

-cmn


Radonmåling kan let foretages med sådan et lille apparat. (Foto: Pia Konstantin Berg)

Læs mere om Byggeri

7/3 2016
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsprofilerBygningsrenoveringCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKvisteLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerNedbrydningNedrivningOmbygningOptimering af arbejdsgangePanelerPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRådgivningRullestilladsSandwichpanelerSokkelrenderSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder