Aktuelle nyheder - Byggeri

Graver ud til nyt underjordisk galleri og kunstværk i Aarhus Arkitektfirmaet Schmidt, Hammer og Lassen, som står bag den eksisterende museumsbygning, står også bag tegningerne til udvidelsen af museet. Foto: Aros – Aarhus Kunstmuseum.

Graver ud til nyt underjordisk galleri og kunstværk i Aarhus

Kunstmuseet Aros ligner i øjeblikket ikke sig selv. Foran bygningen er der påbegyndt et omfattende byggeprojekt, som både skal resultere i et nyt, underjordisk gallerirum og et stort kunstværk af den amerikanske installationskunstner James Turèll

Del artiklen på

Af Tine Maria Kristiansen

Tilbage i 2011 kunne kunstmuseet Aros klippe snoren til Olafur Eliassons farvestrålende regnbue ’Your Rainbow Panorama’, som i dag er blevet en populær attraktion blandt kulturinstitutionens besøgende. Nu mere end ti år senere er en ny tilføjelse til museet sat i gang. Nemlig projektet ’The Next Level’, som også kommer til at bestå af et stort installationskunstværk, man kan opholde sig i.

Værket ’The Dome’ er kuppelformet og vil blive opført på Officerspladsen foran museumsbygningen. Meningen er, at man skal kunne stå indeni og kigge op på himlen gennem et hul i toppen. Samtidig skal domen udenpå beklædes med græs, så værket kommer til at fremstå som en grøn bakke i parklandskabet.

Mellem domen og Aros-bygningens nederste etage, skal der herudover bygges et gallerirum, som kommer til at udvide museet med i alt 1000 m2. Alt dette er der i øjeblikket ved at blive gravet ud til, hvorfor museets hovedindgang ved siden af Musikhuset Aarhus derfor kan være svært at kende. Lige nu ligner området nemlig mest af alt en stor sandkasse med flere store gravemaskiner, der er i gang med at realisere projektet. Bag det store gravearbejde er entreprenørvirksomheden Aarsleff, som begyndte at skovle og køre jord væk i september i år. Selve byggeriet forventes dog først at starte i marts 2023.

Planen er, at både værk og gallerirum står færdigt i 2025, og at det store udvidelsesprojekt kommer til at koste i omegnen af 200 mio. kr.

Den samlede pris på udvidelsesprojektet er ca. 200 mio. kr. Købmand Herman Sallings Fond har doneret 95 mio. kr., Ny Carlsbergfondet har donet 40 mio. kr., mens projektet også har modtaget en anonym donation på 10 mio. kr. Det resterende beløb finansieres delvist af Aarhus Kommune og ARoS. 

Den amerikanske kunstner James Turèll er kendt for at arbejde med forholdet mellem lys, farver og rum. Og det nye skyspace i Aarhus er en af mange himmelinstallationer, som kunstneren har opført rundt omkring i verden. Udover udsigten til himmelrummet har James Turèll desigenet domen, så den indeni vil blive oplyst af forskellige farver. Foto: Morten Fauerby Montgomery.

Læs mere om Byggeri

1/2 2023