Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Hver femte byggeri dumper på tæthedUd af de i alt cirka 649 nybyggerier, de tre prøvefirmaer testede sidste år dumpede cirka hver femte på tætheden, mens enkelte ikke en gang kunne klare 2010 kravene.

Hver femte byggeri dumper på tæthed

Selv om mange i årevis har bygget efter de skrappere 2015 krav, dumper omkring hver femte byggeri, når de testes på tætheden og det kan koste byggefirmaerne dyrt, lyder det fra fagfolk

Del artiklen på
Allerede i 2014 viste en rundringning til en række større husfirmaer, at de i stort omfang byggede lavenergihuse efter 2015 kravene til boligers tæthed. For nogle helt op til 70 procent af alt nybyggeri. Selvfølgelig fordi danskerne for en lille merpris kunne få boliger, der både var fremtidssikrede, havde et godt indeklima og et minimalt forbrug af energi.

Byggebranchen burde derfor være godt klædt på til de nye skrappere krav til bygningers tæthed, der med det nye bygningsreglement 2015 skal overholdes af alle 1.juli. Men det er slet ikke tilfældet, fortæller tre af landets førende virksomheder inden for tæthedsmålinger. Ud af de i alt cirka 649 nybyggerier, de testede sidste år dumpede cirka hver femte på tætheden, mens enkelte ikke en gang kunne klare 2010 kravene. Utætheder, der giver risiko for fugtskader, skimmelsvamp og varmetab.

- Det har store konsekvenser for alle de mennesker, der sidder i utætte boliger som aldrig er blevet testet. Men også for de byggefirmaer, der dumper i tæthedsmålingerne. I de boliger skal beboerne genhuses, gipsplader tages ned, dampspærren laves om og det hele reetableres og males igen. Her har jeg set sager, hvor udgiften til et parcelhus er løbet op i 500.000 kroner. Så den slags sager skal man ikke have for mange af som lille håndværksmester, siger Lars Due, der er en af de mest respekterede i branchen for tæthedsmålinger.

Bekymrende
Ud over at Lars Due blandt andet har han rådgivet Dansk Byggeri og har været med til at udvikle testmetoderne til DUKO klassificeringen af dampspærresystemer udførte hans firma Isolink 270 tæthedsmålinger af nybyggerier og heraf dumpede 25 procent på 2015 kravene til tæthed. Og selv om det faktisk er en del bedre end for få år siden bekymrer det ham, at byggebranchen ikke har bedre styr på tætheden.

- 25 procent der dumper på kravene er alt for meget set i lyset af, at 1. juli er det ikke længere en anbefaling, så er det et lovkrav. Du kan simpelthen ikke aflevere et hus, der ikke består den fastsatte værdi, siger han.

For meget sjusk og rod
Tallene kan man nikke genkendende til hos Jysk Trykprøvning, der sidste år udførte 259 tæthedsmålinger. Heraf var cirka 40 procent på større bygninger, der har lettere ved at leve op til lovkravene, fordi de har mange m2 rum i forhold til klimaskærmen. Alligevel var der 19 procent der dumpede tæthedskravet på 1,0 l/s pr. m2 opvarmet areal.

Om det tal siger, Vivi Gilsager, der udover at være indehaver af virksomheden også er formand for brancheforeningen Klimaskærm, der består af firmaer som udfører tæthedsmålinger.

- De cirka 20 procent som dumper, svarer meget godt til hvad, jeg ellers hører fra branchen. Det er mange, men det er ikke fordi de ikke kan bygge tæt. Byggefirmaerne ved godt, at hvis de skal bygge efter 2015 kravene, så skal de være mere omhyggelige og det er de fleste ved at styre sig ind på. Men der er også nogle som virkelig skal vågne op. Primært dem der sjusker og roder, siger Vivi Gilsager.

- Det handler om at bruge hovedet og ikke kun hænderne. For en dampspærre skal altså ikke ligge på et støvet terrændæk, for trækker du den dernede fra, så får du støv imellem tape og dampspærre. Det holder ikke. Sæt dog et kosteskaft i rullen og læg den op på to bukke og træk den der fra, så er det også meget nemmere at styre rullerne, og gør det til en fast rutine at rydde op et kvarter på byggepladsen hver dag, råder hun

Samtidig mener Vivi Gilsager, at der er behov for en mere klar projektering og mere uddannelse af såvel projekterenede som håndværkere. Endelig er der brug for flere virksomheder som bliver certificerede i at udføre tæthedsmålinger.

- Det har store konsekvenser for byggefirmaerne, når de dumper. Jeg har set sager, hvor udgiften til et parcelhus er løbet op i 500.000 kroner, fordi beboerne skal genhuses, gipsplader tages ned, dampspærre laves om og det hele reetableres igen, siger Lars Due,

Flere tester undervejs
Selv om kommunerne i det nye bygningsreglement kun har pligt til at kræve dokumentation for tæthed i ti procent af alle nybyggede huse, så er mange firmaer godt klar over, at det brænder på, fortæller Lars Due.

- De tør ikke tage chancen. Det koster simpelthen for mange penge at dumpe, hvis bygherren et år efter selv finder på at få lavet en måling, og huset ikke er tæt. De vælger i stedet at bruge de omkring 5-6.000 kroner på en forundersøgelse og rådgivning inden dampspærren bliver lukket af med gipsplader.

Ligesom firmaet Isolink oplever Jysk Trykprøvning også, at der er flere som får lave tæthedsmålinger undervejs i byggeriet.
- Ligesom sidste gang, da kravene blev skrappere er der flere som får lavet en tæthedsprøvning, så de får øvet sig et par gange og er sikre på at de kan opfylde kravene inden de lukker dampspærren af.

Bedre, men ikke godt nok
Hos Dansk Bygningsrådgivning, der sidste år udførte 120 tæthedsmålinger oplever indehaver Kurt Lynge Christensen også, at der er sket fremskridt.

- Håndværkere har forstået, at man skal klemme ballerne sammen, når man arbejder med lette konstruktioner, men sidste år var der stadig enkelte, der dumpede på de gamle krav og cirka 15 procent, der ikke klarer de nye 2015 krav. Helt galt ser det imidlertid ud for dem, der bygger efter 2020 kravene. Her er det virkelig alvor og rigtig mange, der brænder fingrene. Problemet er, at når man forståeligt nok skal have en masse isolering, så giver det også en masse gennemføringer, fordi bygningsdelene skal holdes sammen, og så har du balladen med tape og fugemassen.

Tekst og foto: Johannes H. Nørgård


2020 byggeri går helt galt
Når det gælder de endnu mere ambitiøse 2020 krav til tæthed, er både Isolink og Jysk Trykprøvning enig med Dansk Bygningsrådgivning. Her er byggefirmaerne for alvor udfordret og mange kan endnu ikke indfri kravet om max 0,5 l/s pr.m2 opvarmet areal, de dumper.

- Fire ud af ti, der forsøgte dumpede for her skal man virkelig tænke sig om, hvis man vil i mål. Det er ikke en sæbekassebil med fire hjul og et rat. Det er formel 1 raceren inden for byggeri. Der er mange af de måder vi har gjort tingene på, der skal nytænkes, siger Lars Due og giver et eksempel på en stue med højt til loftet og en synlig limtræsbjælke.

- Her ville du tidligere have afsluttet dampspærren ved at klæbe den bedst muligt ind til bjælken. Sådan en samling dur ikke i 2020, der skal du føre dampspærren op over bjælken og det skal derfor planlægges allerede, når du tegner huset.

Det kræver ifølge både Lars Due og Vivi Gilsager, at tæthed skal tænkes meget mere ind i selve projekteringsfasen end det ofte er tilfældet i dag.

- Det kræver seriøs planlægning at bygge efter 2020, for er der utætheder i huset får du et varmetab varmeanlægget ikke er dimensioneret efter – så står du med et superlavenergihus, du ikke kan varme op, når det blæser, fortæller Lars Due

LÆS også: - Byggefirma: Jeg er altid spændt på tætheden http://bygtek.dk/artikel/byggeri/byggefirma-jeg-er-altid-spaendt-paa-taetheden

Læs mere om Byggeri

23/2 2016
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsprofilerBygningsrenoveringCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKvisteLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerNedbrydningNedrivningOmbygningOptimering af arbejdsgangePanelerPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRådgivningRullestilladsSandwichpanelerSokkelrenderSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder