Ingen grøn omstilling uden flere faglærte
Formanden for TEKNIQ, Henrik Fugmann, havde taget en pause fra overenskomstforhandlingerne og var mødt op i Fredericia til Skills 2023. Og så fik han endda fornemt besøg, da Kronprins Frederik kiggede indenfor på TEKNIQ’s stand
Del artiklen påAf Dan Bjerring
Fredericia
BygTek var også til stede spurgte Henrik Fugmann, om han er tilfreds med meldingerne fra regeringen omkring erhvervsskolerne, og om han tror, at der denne gang sker noget på området:
- Situationen omkring lærlingeuddannelserne er ikke kun en negativ historie. Vi oplever blandt andet i de fag, jeg selv repræsenterer – VVS-, elektriker- og industritekniker uddannelsen – at der har været vækst, og der vil også fortsat være vækst. Men det er klart, at ser man på det samlede område med erhvervsuddannelserne, har optaget på skolerne været faldende. Og vi går endda ind i en periode med mindre ungdomsårgange. Der SKAL derfor ske en forandring, hvis det danske samfund skal fungere fremover. Der skal være flere, som kan lave praktiske ting, for at samfundet fungerer, sagde Henrik Fugmann til BygTek
Lærlinge nok til de tekniske fag
Henrik Fugmann understreger dog, at VVS’erne og elektrikerne i dag kan få de elever, de gerne vil have og har brug for:
- Som situationen er i øjeblikket, kan der skaffes tilstrækkeligt med lærlinge til de tekniske fag. Men med faldende ungdomsårgange, er der behov for at vi tiltrækker flere og andre målgrupper til uddannelsen Det kan blandt andre være flere der har taget en studentereksamen først, og det kan også være flere kvinder. Vi har behov for mere talent til at udfylde de opgaver, vi ikke mindst har omkring den grønne omstilling, siger han til BygTek.
Hvad med EUX?
Men er sandheden ikke, at elektriker- og VVS uddannelserne måske er dem, som bedst egner sig til EUX-uddannelsen?
- Det er der nok en vis sandhed i, men det er ikke nødvendigvis EUX uddannelser. EUX uddannelsen ser jeg som en kombineret uddannelse, hvor man kvalificerer sig til at læse videre, og det gør de fleste, som tager en EUX uddannelse - ligesom dem der tager en studentereksamen. Men der er flere, der i dag tager en studentereksamen og derefter bliver elektrikere, end der tager en EUX uddannelse Det er bare den hurtige vej til eksempelvis at blive en rigtig dygtig ingeniør, mener Henrik Fugmann
Find den rette hylde tidligere
Men tager man først en studentereksamen og siden en erhvervsuddannelse, har man brugt tre år unødvendigt i stedet for at gå direkte ind på den erhvervsfaglige elektriker- eller VVS uddannelse.
- Sådan er det jo. 80 procent af en ungdomsårgang tager jo en gymnasial uddannelse, og det betyder, at der er en meget lille gruppe, som kommer ind på erhvervsuddannelserne. Vi mangler en erkendelse af, at der er så mange muligheder ved at tage en erhvervsuddannelse, og mange unge kunne have glæde af tidligere at finde deres hylde og kom tidligere i gang med en mere praktisk uddannelse, siger Henrik Fugmann.
Må den bedste vinde
Flere, herunder blandt andre formanden for Dansk Metal, har peget på, at man ikke kommer uden om at indføre adgangsbegrænsning på gymnasierne, så langt færre går i gymnasiet og flere vælger erhvervsuddannelserne. Men det er Henrik Fugmann ikke helt enig i:
– Som gammel sportsmand har jeg det jo sådan, at
Jeg jo, at de bedste må vinde, og jeg tror, at man med tiden finder ud af de muligheder der er ved at tage en erhvervsuddannelse. Det gælder ikke mindst hvilke muligheder, det giver, for at få en høj livsindkomst…
Meget populær uddannelse
Henrik Fugmann har selv en stor el-virksomhed i København, og han kan stadig få det antal lærlinge, han ønsker:
– Der er enormt meget talent, og elektrikeruddannelsen er jo også en meget populær uddannelse - måske den mest populære erhvervsuddannelse. Den har et image, der viser, at den har enormt mange muligheder - også efter at man er blevet faglært. Det gør det eftertragtet at blive elektriker, siger formanden for TEKNIQ.
Brug for alle fag
Han peger i øvrigt på, at den grønne omstilling er et nyt emne, der skal bringes på banen, når der tales om behovet for flere på erhvervsuddannelserne:
- Den grønne omstilling kommer ikke til at ske uden mere faglært arbejdskraft, og det gælder ikke kun elektrikere og VVS'ere. Det er også mange andre fag. Hvis Danmark vil bevare førerpositionen på det grønne område, er det nødvendigt med flere faglærte. Det er også derfor, at der er så stor politisk bevågenhed pæå at få flere til at vælge erhvervsuddannelser.
Tesfaye viser vejen
Er den nye børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye manden, der vender billedet for erhvervsuddannelserne - han er jo selv faglært murer?
– Han har en meget større indsigt i forhold til de fleste i Folketinget, når det gælder, hvilke dynamikker og problemer der ligger i unges uddannelsesvalg. Jeg ved, han er meget engageret i at gøre en forskel. Det er også mit indtryk, når jeg taler med Christiansborg, at faktisk stort set alle partier godt ved, at erhvervsuddannelserne er et område, hvor der kan skabes større balance, slutter TEKNIQ’s formand, Henrik Fugmann