Klimaviden risikerer at gå tabt
Videncenter om Bygningers klimapåvirkninger har de seneste tre år rådgivet og hjulpet byggebranchen med at opfylde de ny klimakrav. Ved årsskiftet udløber bevillingen
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Dansk Håndværk opfordrer politikerne til snarest at sikre en fortsat drift af videncenteret, som har været en stor hjælp for de små og mellemstore håndværksvirksomheder.
- Vi ved, at mange af vores medlemsvirksomheder har fået god hjælp af den overskuelige og praktisk orienterede viden, som centeret har stillet til rådighed i forbindelse med de komplicerede klimakrav, der blev indført sidste år.
- Men kravene ændres og skærpes igen næste år, og derfor er der brug for at centeret kan fortsætte, siger direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.
Alle får brug for hjælp
De nuværende regler betyder, der er krav om at dokumentere klimabelastningen fra nybyggeri, og for nybyggeri over 1.000 kvadratmeter.
Men det udvides fra 1. juli næste år, så også ferieboliger og uopvarmede bygninger over 50 kvadratmeter, eksempelvis P-huse og lagerbygninger, blive omfattet. Desuden forventes yderligere ændringer og stramninger i både 2027 og 2029.
- En række virksomheder, der hidtil ikke har haft behov for at sætte sig ind i reglerne, får brug for hjælp allerede næste år. Men kravene ændres samtidig på en række punkter, så selv de virksomheder, der kender de nuværende regler, får brug for opfølgning, understreger Morten Frihagen.
Brug for politisk udmelding nu
Videncenter om Bygningers klimapåvirkninger er blevet drevet med et årligt budget på knapt fire millioner:
- Nu er det vigtigt, at centeret ikke får en periode i uvished frem mod årsskiftet, hvor bevillingen udløber. Politikerne bør snarest beslutte, at arbejdet skal fortsætte, så de medarbejdere, der har oparbejdet viden og evne til at hjælpe virksomheder, trygt kan fortsætte.
- Ellers risikerer vi en affolkning og udsivning af kompetencer, som en konsekvens af en manglende rettidigt beslutning, fastslår Morten Frihagen
Faktaboks
• Videncenter om Bygningers klimapåvirkninger hjælper byggebranchen med praktisk viden om klimakravene i Bygningsreglementet og styrker branchens viden om og kompetencer i at dokumentere nybyggeriers samlede klimapåvirkninger.
• Centeret er drevet via en bevilling på 11,4 millioner kroner fordelt over treårs perioden 2022-2024.
• Centeret hører under Social- og Boligstyrelsen, men drives af Teknologisk Institut, Build på Aalborg Universitet, We Build Denmark, Green Building Council og Primetime Kommunikation.
• Virksomheder kan finde hjælp via centeret på netsiden