bygma
bygma
scroll
Kurven er knækket - boligbyggeriet stiger igenI årets sidste kvartal blev der fuldført 5187 etageboliger mod 3058 i årets tredje kvartal.

Kurven er knækket - boligbyggeriet stiger igen

Antallet af fuldførte boligbyggerier steg i sidste kvartal af 2023 efter en gedigen nedtur, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Positivt at nedturen – indtil videre – er vendt, mener Tekniq Arbejdsgiverne

Siden boligbyggeriet toppede for et år siden, er det kun gået nedad. Og det er gået historisk hurtigt.

Men nu lader det til, at nedturen foreløbigt er vendt, viser nye tal fra Danmarks Statistik over fuldførte boligbyggerier i Danmark.

I årets sidste kvartal blev fuldført 9083 boligbyggerier, hvilket er knap et par tusinde færre end kvartalet forinden, hvor der blev fuldført 7176.

Til sammenligning toppede antallet af fuldførte boligbyggerier i 4. kvartal af 2022 med 12.474, inden nedturen satte ind.

- Det er et relativt stort fald, vi har set de første tre kvartaler, så det er positivt, at antallet af fuldførte boliger afslutter året med en stigning. Noget af faldet afspejler renteudviklingen og den turbulens, som nybyggeriet har oplevet det seneste år.

- Når det er sagt, så er der stadig masser at lave, og ledigheden er fortsat historisk lav, siger Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen, økonom i Tekniq Arbejdsgiverne.

Etageboligerne trækker væksten
Det er meget tydeligt i det tekniske erhvervsliv, som Tekniq Arbejdsgiverne repræsenterer. Ledigheden blandt elektrikere er under 1 %, mens både vvs’ere og metalindustrien blot ligger en smule højere i omegnen af 2 %.

Til sammenligning har den generelle ledighed på hele arbejdsmarkedet bevæget sig en smule i vejret det seneste år, men ligger dog stadig kun på 2,9 %.

- Vi ser ingen tegn på, at den udvikling kommer til at ændre sig markant i den nærmeste fremtid.

- Det er naturligvis dejligt, at der fortsat er godt gang i de økonomiske hjul, men det betyder samtidig, at der er brug for et vedvarende fokus på at uddanne flere faglærte og tiltrække udenlandsk arbejdskraft til at dække det store behov, der også fremover vil være hos virksomhederne, som i høj grad er drivkraften bag den grønne omstilling i Danmark, siger Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen.

Statistikken viser samtidig, at det især er byggerierne af etageboliger, der tegner sig for den primære vækst i forhold til rækkehuse og parcelhuse.

-dc

13/2 2024