scroll
Midtjysk børnehus opført med genanvendelighed for øjeBørnehuset Korshøjvej er opbygget af en særlig type moduler, hvor op mod 75 % af materialerne kan genanvendes

Midtjysk børnehus opført med genanvendelighed for øje

Børnehuset Korshøjvej er bygget på en særlig type skruefundamenter, der kan bruges igen, ligesom op mod 75 procent af materialerne i selve modulerne kan genanvendes

I Virklund i Midtjylland er dørene blevet slået op til den midlertidige daginstitution, Børnehuset Korshøjvej, som kan huse godt 100 børnehave- og vuggestuebørn samt 20 ansatte.

Opførelsen af de i alt 896 m2, der fordeler sig på 22 moduler, har ABC Pavilloner stået for i en totalentreprise.

I opførelsen af Børnehuset Korshøjvej har ABC Pavilloner og bygherre på projektet, Silkeborg Kommune, haft stort fokus på at bruge byggematerialer og komponenter, der kan genanvendes.

Den midtjyske virksomhed har således bygget daginstitutionen på såkaldte skruefundamenter, hvis CO2-udledning er væsentlig lavere sammenlignet med et mere traditionelt fundament i beton.

- Samlet set belaster skruefundamenter typisk miljøet omkring 37 % mindre end traditionelle fundamenter, ganske enkelt fordi denne type kan skrues op igen og bruges på et nyt projekt.

- Typisk kan skruefundamenter anvendes op til seks gange, hvor traditionelt betonfundament kun kan bruges en gang, forklarer projektleder i ABC Pavilloner, Torben Rørmose Stadsholt, som fortsætter:

- Børnehuset Korshøjvej er desuden opbygget af en særlig type moduler, hvor op mod 75 % af materialerne kan genanvendes. Modulerne til dette projekt har tidligere været anvendt i forbindelse med både en midlertidig skole på Sjælland og en kontorbygning i Aarhus.

Fremtidens måde at gøre det på
Det er første gang, ABC Pavilloner gør brug af skruefundamenter i forbindelse med opførelsen af et større modulbyggeri. Ifølge Torben Rørmose Stadsholt er det planen, at de mere C02-venlige fundamenter bliver standard i fremtidige projekter hos den midtjyske modulproducent.

- Udover at skruefundamenter er langt mindre klimabelastende, besidder de også en række praktiske egenskaber, som gør dem lettere at håndtere. Sammenlignet med beton, der er meget omfattende at fjerne, kan et skruefundament afmonteres på blot en enkelt dag, hvorefter det er klar til at blive genanvendt på nye projekter.

- Efter at have gjort brug af skruefundamenter i forbindelse med opførelsen af Børnehuset Korshøjvej er vi blevet mange erfaringer rigere, og vi tror på, at denne metode er vejen frem, når det kommer til at opføre mere bæredygtige modulbyggerier, siger Torben Rørmose Stadsholt.

Børnehuset Korshøjvej udlejes i en periode på tre år. Vedligeholdelse af byggeriet er desuden inkluderet i lejeperioden, hvilket ABC Pavilloners eget service- og driftsforetagende, ABC Facility Service, kommer til at varetage. Dette inkluderer blandt andet eftersyn af ventilation og varmepumper samt løbende tjek af facade, tag og nedløb.

-dc

6/12 2023