Miljøministeren ind i sag om ulovlig bortskaffelse af byggeaffald
Mistanke om at 23.000 tons forurenet jord er deponeret på marker ved landsbyen Tessebølle
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Det konservative folketingsmedlem, Frederik Bloch Münster har bedt miljøminister Magnus Heunicke (S) kommentere, at der ”tilsyneladende er opstået en ny skandale med forurenet jord
– denne gang i Køge Kommune”.
Han henviser til en artikel i Sjællandske Nyheder under overskriften ”Jordskandale – naboer observerede transporter uden mistanke”, hvoraf det fremgår, at cirka 23.000 tons forurenet jord er deponeret på marker ved Tessebølle.
Magnus Heunicke (S) henviser til Køge Kommune og at det er hans ”forventning, at kommunen bruger de muligheder der allerede ligger i lovgivningen”.
Vejleder kommunen
Han har derfor bedt Miljøstyrelsen tage kontakt til Køge Kommune, så kommunen kan beskrive overfor Miljøstyrelsen, hvilken type forurening der er tale om, og hvordan kommunen påtænker at håndtere det, hvis der er sket ulovlig bortskaffelse af forurenet jord eller byggeaffald:
- Miljøstyrelsen står klar til at vejlede kommunen om dens handlemuligheder, så snart kommunen har fået kortlagt sagen lyder det fra ministeren.
Forsætlig overtrædelse
De gældende regler stiller krav til både den, der bortskaffer forurenet jord og til den, der modtager forurenet jord:
- Overtrædelse af reglerne i jordflytningsbekendtgørelsen kan i særlige tilfælde udløse fængselsstraf i op til to år. I den forbindelse stilles der krav om, at overtrædelse af bekendtgørelsen er begået forsætligt, og der skal ved overtrædelsen være voldt skade på miljøet eller opnået en økonomisk fordel, oplyser miljøministeren.
Organiseret kriminalitet
Ved grove sager med organiseret kriminalitet eller betydelig miljøpåvirkning, bevæger man sig over i Straffeloven, der kan give højere straf:
- Miljøministeriet har i foråret været i kontakt med Kommunernes Landsforurening for at drøfte kommunernes administration af gældende regler, når der bortskaffes jord. Dertil vejleder Miljøstyrelsen løbende kommunerne om reglerne, slutter Magnus Heunicke.
Folketinget vedtog i 2008 en forhøjelse af bødeniveauet ved ulovlig bortskaffelse af affald. Det betyder blandt andet, at bødeniveauet for henkastning af affald i naturen, for eksempel skove, marker og enge, i førstegangstilfælde bør være på minimum 5.000 kroner.
En dom ved Østre Landsret i 2017 stadfæstede fængselsstraffe på henholdsvis 3 år og ’3 år og 9 måneder’ i en sag om ulovlig bortskaffelse af byggeaffald og bedrageri i samme forbindelse.