LCA
LCA
scroll
Museum skal til før motorvejsanlægFoto::Vejdirektoratet

Museum skal til før motorvejsanlæg

I forbindelse med anlægget af 3. etape af Kalundborgmotorvejen er der langs Holbækvej mellem Tingvejen og Aldersrovej en stor gravemaskine i fuld sving med at skrabe i jordlagene

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Det er Museum Vestsjælland, der i sidste uge begyndte de arkæologiske undersøgelser, og
et er lidt øst for Ubberup i Kalundborg Kommune at museet finkæmmer jorden for se, om der gemmer sig spor fra fortiden.

Forundersøgelser og udgravninger kan tage op til to år, og derfor er arbejdet i gang allerede nu.
Museet bruger en stor gravemaskine på larvefødder, der er udstyret med en to meter bred skovl uden tænder. Med den skraber de sig forsigtigt gennem jordlagene – og det kræver præcision, for der må kun skrabes få centimeter af ad gangen.

Stenalderbopladser?
Hvis museet støder på spændende fund, bliver de ridset ind, tildelt et nummer og registreret på GPS, og så begynder udgravningen for at se hvilke objekter, der er tale om.

Er der flere eller større objekter som huse eller grave, bliver de indstillet til en egentlig udgravning, og museet har allerede fundet spor af bebyggelse. De mener, at der er gode muligheder for at finde særligt stenalderbopladser på strækningen, hvor tredje etape af Kalundborgmotorvejen skal ligge.

I øjeblikket er tre af museets folk i gang med undersøgelserne, men indenfor de næste par uger vil flere folk komme til, og endnu en gravemaskine blive sat i sving.

Når museet er færdigt med undersøgelserne, sørger de for at dække grøfter og udgravningsfelter til igen.

15/9 2023