Ny biodiversitetsstrategi: Der skal mere vild natur i hovedstaden
Alle københavnere skal have en god adgang til natur, ligesom viden og uddannelse om biodiversitet skal styrkes. Det er visionen med Københavns Kommunes nye biodiversitetsstrategi, der er lavet i tæt samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening
Del artiklen påByen og naturen kan opfattes ofte som hinandens modsætninger – men sådan skal det ikke være i Danmarks hovedstad. Her har Københavns Borgerrepræsentation netop vedtaget en ny biodiversitetsstrategi, der sammen med konkrete handleplaner skal forbedre naturen og dyrelivets vilkår helt frem til 2050.
Biodiversitetsstrategien er lavet i tæt samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening, der har bidraget med faglig ekspertise til strategien og en stor borgerinddragelsesindsats, hvor mere end 13.000 københavnere har givet input til strategiens indhold. For eksempel via workshops og spørgeskemaundersøgelser, ligesom 8. klasses elever på tværs af en række Københavnske skoler har udarbejdet deres visioner, mål og projektideer.
Borgerinddragelsen og den offentlige høring har direkte ført til formuleringen af strategiens fire fokuserede temaer:
• At bevare og forbedre den eksisterende biodiversitet.
• At skabe ny biodiversitet i byen.
• At understøtte viden og uddannelse om biodiversitet blandt børn og voksne.
• At skabe frivillige fællesskaber om biodiversitet.
Fireårige handleplaner understøtter, at arbejdet med biodiversitetsstrategien bliver ført til dørs, såfremt tiltagene finansieres ved kommunens budgetforhandlinger. Den første handleplan er vedtaget sammen med strategien og løber frem til 2025, hvorefter en ny skal overtage.
Kommunens forvaltninger skal hvert år gøre status over, hvad de har lavet for biodiversiteten og fortælle, hvad de vil fokusere på det kommende år. Det vil gøre fremdriften synlig og give borgerne mulighed for at bidrage med forslag og kommentarer.
- København skal summe af liv. Bogstavelig talt. Summe af mennesker, men også af insekter og dyr. Nu skal biodiversitet for alvor spille en central rolle i byens udvikling, og jeg ser rigtig meget frem til at gøre København grønnere og vildere sammen med byens største grundejere og alle københavnerne, siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).
Hun suppleres af formand for Danmarks Naturfredningsforening, København, Knud Erik Hansen:
- Det er godt, at strategien har fokus på handlinger. Både her og nu og de næste år, og det ikke kun en strategi med langsigtede mål. Det er vigtigt, at kommunen, når den byudvikler, har øje for ikke at bygge på natur og også sætter plads af til nye og større arealer til natur. Her er der behov for en supplering af strategien.
-dc