Aktuelle nyheder - Byggeri

Ny vejbelysning betyder kæmpe besparelser for både statskassen og miljøet

Ny vejbelysning betyder kæmpe besparelser for både statskassen og miljøet

Vejdirektoratet er i gang med at udskifte de gamle damplyskilder i lygtepælene langs statsvejene med LED-belysning.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Færdselsstyrelsen har iværksat montering af nye LED-lamper i lygtepæle i hele landet.
LED-teknologien blev første gang taget i brug af Vejdirektoratet i 2013, og siden er næsten 10.000 LED-lamper blevet sat op langs det danske statsvejnet.

Den nye belysning sparer blandt andet på energien og giver et bedre lys til gavn for trafikanterne.

I år udskiftes yderligere 10.000 lamper til LED, og i de kommende år vil de resterende 8.000 lamper undergå samme forvandling. Det betyder, at de danske statsveje snart vil have fuld LED-belysning på nær et lille antal lamper, der har et helt særligt design.

65 procent mindre energi
Ingeniør Thomas Lind Hansen fra Vejdirektoratet peger ikke mindst på, at vejbelysningen både er vigtig for trafikanternes sikkerhed, fremkommelighed og tryghed:

- Vi skal derfor sikre, at vi har den bedst mulige belysning – både hvad angår lysets kvalitet og bæredygtighed. For det første bruger de nye lamper omring 65 procent mindre energi end de gamle. For det andet holder LED-lyskilderne i omkring 25 år, hvor de gamle lyskilder skulle udskiftes hvert sjette år. Vi sparer altså penge både på den daglige drift og i det lange løb. Og så er det jo i den grad en gevinst i forhold til at reducere CO2-udledningen, siger han.

Tjenes hurtigere hjem
På grund af de stigende energipriser vil de nye LED-lamper tjene sig selv hurtigere hjem end først antaget.

I 2019 blev tilbagebetalingstiden for projektet beregnet til 12 år, men tager man udgangspunkt i de nuværende elpriser, der er omkring én krone højere per kWh, vil der allerede være overskud på kontoen efter otte år.

Trafikanter vil opleve, at lyset fra de nye LED-lamper er mere hvidt, hvor de gamle med damplyskilder typisk havde et gulligt skær. LED-lamperne er desuden bedre til at gengive farver på trafikanter og køretøjer.

Uden tungmetaller
Dertil kommer, at LED-lyskilderne - i modsætning til de gamle lyskilder – ikke indeholder giftige tungmetaller som blandt andet kviksølv, og det er godt for miljøet.

Men en af de største fordele ved de 18.000 nye LED-lamper får man at se på elregningen, hvor Vejdirektoratet forventer en reduktion af energiforbruget med 5400 MWh om året:

- Det svarer faktisk til det samlede energiforbrug i cirka 1200 parcelhuse. Når vi er fuldt udrullet, giver det en CO2-besparelse på omkring 800 ton om året, fortæller Thomas Lind Hansen.

Kontrakter for 30 millioner
Opgaven med at køre ud og montere nye lamper var tidligere på året i udbud, hvor opgaven blev tildelt virksomhederne EDF Danmark, Bravida Danmark, Verdo Teknik og Andel Lumen. I alt er der skrevet kontrakter for cirka 30 millioner kroner.

De nye, energibesparende LED-lamper bliver sat op langs statens motorveje, rundkørsler, signalregulerede kryds og hovedveje i byer i hele landet.

Læs mere om Byggeri

10/8 2022
AfskærmningAlu stigerBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.