Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Pas på den skjulte skimmelsvamp

Pas på den skjulte skimmelsvamp

Teknologisk Institut finder de største udfordringer bl.a. under trægulvet, bag indvendig efterisolering på ydervægge eller over nedhængte lofter

Del artiklen på

Sofie Marie Kristensen, specialist og Ph.d. på Teknologisk Institut har netop afsluttet sin ph.d. projekt på Aalborg Universitet. Projektet handler om luftbårne skimmelsvampepartikler fra vækst i bygninger. Som en del af projektet har hun udført celleforsøg og derfor slår hun nu et slag for, at skimmelsvamp skal væk fra indeklimaet.

- Under arbejdet med min ph.d.-afhandling har jeg foretaget celleforsøg og fundet frem til, at skimmelsvampeprøver - både fra overflader med udtørret vækst - og fra fugtige overflader med igangværende vækst er inflammatoriske. Dette tyder på, at det ikke er nok 'bare' at stoppe væksten, men at den helt skal fjernes fra vores indeklima for at undgå en negativ påvirkning af vores immunforsvar, siger Sofie Marie Kristensen.

Påvirkning uden lugt
Skimmelsvampe er allestedsnærværende både i udeluften og i indeluften. De bliver først et problem for os i det øjeblik, de begynder at vokse i vores bygninger, og særligt, når de vokser i det skjulte.

- Skimmelsvampene udsender partikler og kemiske forbindelser til vores omgivelser. Når vi indånder partikler fra skimmelsvampene skaber de inflammation i vores luftveje, og vi oplever symptomer som luftvejsgener, hovedpine og træthed. Der, hvor vi virkelig ser en udfordring, er ved skjult skimmelsvampevækst, når skimmelsvampene gror på overflader i bygninger, hvor vi ikke kan se dem, for eksempel under trægulvet, bag den indvendige efterisolering på ydervæggene eller over det nedhængte loft. Ofte kan vi heller ikke lugte skjult skimmel, men meget tyder på, at skimmelvæksten alligevel kan påvirke vores helbred, fortæller Sofie Marie Kristensen.

Svært at måle niveauet
En anden udfordring ved den skjulte vækst er, at den også kan være svær at måle nøjagtigt i indeluften. Med andre ord kan man ikke altid være sikre på at kunne måle høje niveauer af skimmelsvampe i luften eller i støvet, selv om der er begrundet mistanke om skjult vækst i bygningen.

- Det betyder, at vi ofte er nødt til at lave åbninger i konstruktionerne for at finde frem til den skjulte vækst. Hvis vi har at gøre med en gammel skade, der er repareret, men hvor skimmelsvampen ikke er fjernet, kan det også være svært rent visuelt eller ved brug af fugtmålinger at vide, i hvilket område der er størst sandsynlighed for vækst. Det kan derfor være lidt af et detektivarbejde at finde frem til skjulte skimmelsvampeskader i bygninger - selv med de metoder vi har i dag, forklarer Sofie Marie Kristensen.

Teknologisk Institut har omkring 800 individuelle sager årligt, som bl.a. omhandler forskellige scenarier af skimmelsvampeproblematikker i bygninger. Ofte rapporterer bygningsbrugere om gener, der viser sig at stamme fra gamle udtørrede skader.

-kj

Læs mere om Byggeri

11/12 2017
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsprofilerBygningsrenoveringCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKvisteLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningOptimering af arbejdsgangePavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSokkelrenderSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder