Aktuelle nyheder - Byggeri

Prisstigninger får bygherrer til at aflyse stribevis af byggerierBygherreforeningen advarer mod hård landing i byggebranchen

Prisstigninger får bygherrer til at aflyse stribevis af byggerier

De høje prisstigninger får ifølge Bygherreforeningen voldssomme konsekvenser, idet der peges på aflyste byggerier hos halvdelen af landets bygherrer

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

52 procent af alle bygherrer forventer på grund af prisstigningerne i byggesektoren at aflyse byggeprojekter i resten af 2022, og hele 43 procent af medlemmerne oplyser, at de allerede i år har aflyst projekter, men at endnu flere vil aflyse resten af året.

89 procent noterer, at grunden til at aflyse er, at budgetterne ikke holder på grund af blandt andet stigende materialepriser og til dels højere energipriser.

Voldsomt stigende priser
Bygherreforeningens direktør, Henrik L. Bang, henviser til, at priserne på stål, træ og andre materialer samt energi er steget voldsomt det seneste år:

- Usikkerheden om prisudviklingen - koblet med forsyningsproblemer - gør, at vores medlemmer får markant højere priser ind fra entreprenørerne, når de skal bygge. Særligt for mange af vores offentlige og almene medlemmer sprænger det budgetterne, og byggeprojekterne bliver derfor sat på pause eller helt aflyst, siger han.

Han forklarer samtidig, at der hersker stor usikkerhed i markedet, og at bygherrer oplever entreprenører, som afgiver tilbud med ekstra høje priser.

Usikkerhedsfaktor
Og der er faktisk også tale om priser, som ikke alene kan begrundes af prisstigninger på de enkelte materialer:

- Meldingen lyder, at mange entreprenører er bekymrede for den risiko, som udviklingen i materialepriserne udgør. Netop den usikkerhedsfaktor driver priserne højere op. Bygherrerne og dermed kunderne i byggeriet kommer til at betale ekstra for den usikkerhed, som findes i markedet lige nu, siger Henrik L. Bang.

Det er særligt de almene og de kommunale bygherrer, som aflyser projekter. De almene står for 33 procent af bygherrer, som har aflyst byggeprojekter, mens 30 procent af aflysningerne kommer fra af kommunerne.

Budgetgrænserne sprænges
Mange almene og offentlige bygherrer får sprængt budgetgrænserne i deres byggeprojekter, når de går i udbud:

- Estimaterne holder ikke. Og da de ofte arbejder inden for relativt låste budgetrammer, som er bevilget af deres politiske bagland, har de ikke mange andre muligheder end at udskyde eller helt aflyse, forklarer Henrik L. Bang.

Ikke overraskende er det primært boliger som sættes på pause eller helt aflyses.

Forståelig opbremsning
Samtidig viser flere undersøgelser at byggebranchen har haft fart på de seneste år. 2021 var et af de travleste år i byggeriet siden finanskrisen:

- Derfor er det ikke underligt, at der sker en opbremsning. Spørgsmålet er bare, hvor hård den bliver, siger Bygherreforeningens direktør.

I årets første måneder var der 23 procent af landets bygherrer, der aflyste projekter for over 100 millioner kroner. Det tal vokser til 30 procent for resten af året.

Ressourcer fra byggeri til grønne projekter
Bygherreforeningens direktør tør ikke gætte på, om der er tale om en begyndende tilbagegang for byggeriet, der på nogen måde kan sammenlignes med det, man oplevede under finanskrisen, eller om aktiviteterne stabilisere sig på et lavere, men fornuftigt, niveau.

- Det handler i høj grad om, hvad politikerne gør, og hvordan markedet reagerer. Blandt andet har indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen talt om at kanalisere ressourcer fra offentligt byggeri over i den grønne omstilling. Det vil naturligvis tage luften endnu mere ud af byggebranchen, siger han:

- Kan man finde nogle gode aftaler i markedet, og kan man finde metoder til at inddæmme de potentielle usikkerheder, er meget vundet. Det vil være godt for alle, da det sidste, vi har brug for nu, er en hård landing, hvor markedet går helt i stå med afledte konkursbølger og lign, slutter Henrik L. Bang.

Læs mere om Byggeri

18/5 2022
AfskærmningAlu stigerBeslagBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.