Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Professor: Ikke brug for affaldsforbrænding i energisystemetProfessor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet mener ikke,at der nødvendigvis er brug for affaldsforbrænding i fremtidens energiforsyning

Professor: Ikke brug for affaldsforbrænding i energisystemet

Danskerne skal i fremtiden bruge mere af overskudsvarmen fra industrien, og vi skal bruge store varmepumper i fjernvarmen, så der kan bruges el fra vindmøllerne til gavn for varmeforbrugerne.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Blandt oplægsholderne ved Tekniq's konference med temaet ’Hvordan skal fremtidens energispareordning indrettes’, var professor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet, der ikke mindst plæderede for, at fremtidens energi i langt højere grad skal baseres på el:

- Vi skal revitalisere vores børnelærdom fra 70’erne, 80’erne og 90’erne om, at vi skal slukke på lyset og spare på strømmen. Men der kommer nye forbrug, hvor vi skal sørge for at bruge mere el, siger professoren til Bygtek.

El-net skal være større
Han peger blandt andet på, at fremtiden vil byde på el-biler og store varmepumper i fjernvarmen:

- Det er i forsyningssystemet, at vi skal bruge langt mere el, men for den enkelte betyder det, hvis ikke vi fortsat har fokus på energibesparelser, at deres individuelle el-net til den enkelte bolig skal være større, og der bliver så ikke plads til eksempelvis de el-biler, som vi ellers gerne vil have, at folk kører rundt i, og vi skal opstille flere vindmøller, siger Brian Vad Mathiesen videre.

Paradoks
Konklusionen er altså, at danskerne både skal lave el- og varmebesparelser, samtidig med at samfundet som helhed skal bruge langt mere el:

- Vi skal ændre forsyningsstrukturen i den kollektive varmeforsyning. Vi skal sørge for at bruge mere overskudsvarme fra industrien, og vi skal bruge store varmepumper, så vi kan anvende el fra vindmøllerne til gavn for varmeforbrugerne. Det er der bedre økonomi i, end at sende strømmen til England eller Tyskland, siger Brian Vad Mathiesen.

Fra naturgas til fjernvarme
Desuden mener han, at den kollektive naturgasforsyning skal skiftes til kollektiv fjernvarmeforsyning:

- Naturgasnettet er planlagt med henblik på, at boligmassen er så tæt, at det kan svare sig at lave et gasnet. I de områder skal vi også mange steder udvide vores fjernvarmeforsyning. Gør vi det i kombination med, at boligmassens energiforbrug sænkes, kan vi også få nye ressourcer ind i fjernvarmen. Kan vi få temperaturen ned på eksempelvis 60- eller 55 grader, kan vi udnytte overskudsvarmen bedre, solvarmen bedre og affaldsforbrændingen bedre, siger professoren fra Aalborg Universitet.

Ingen forudsætning
Han kommer i øvrigt med den opsigtsvækkende bemærkning, at ’vi har ikke brug for affaldsforbrænding i forhold til energisystemet’:

- Kan affaldsbranchen ikke finde på andre ting at bruge affaldet til, kan vi godt håndtere den el- og varmeforsyning, affaldet giver i energisystemet. Men det er ingen forudsætning for fjernvarmesystemer, at vi har affaldsforbrænding. Tværtimod - vi kan sagtens klare os uden affaldsforbrænding i fremtiden…

Realistisk for samfundsøkonomien
Brian Vad Mathiesen opfordrer til at skabe fokus på renovering af de enkelte boliger, så man fremmer bruges af individuelle varmepumper, eventuelt i kombination med et mindre varmelager. Det gælder blandt andet i landområder med stor afstand til naboerne:

- Andre steder vil man bruge biomasse, fordi man har det lige ved hånden. Men der bør anvendes el i den individuelle opvarmning. Samfundsøkonomisk er det realistisk, men om det politisk kan realiseres omkring tilskud og afgiftsændringer, det er en anden sag. Befolkningen er helt klar parat til det, hvis vi indretter informationen efter det. Energimærkningen er begyndt at fungere i forbindelse med køb og salg af boliger. Men man må trykke på ’alle knapper’, siger Brian Vad Mathiesen.

Afgifter på biomasse
Han mener, at man sagtens kan få samme skatte- og afgiftsmæssige afkast til statskassen med de nye systemer, som i den nuværende situation, men det vil blandt andet kræve, at politikerne er villige til at pålægge biomassen afgifter. Det var de ikke, da den forkætrede ’forsyningssikkerhedsafgift’ blev taget af bordet:

- Provenuerne fra de forskellige forsyningsformer ændrer sig hele tiden. Det er et spørgsmål om, at man tænker sig om og indretter afgiftssystemet, så folk har et incitament til at gøre noget, der er fornuftigt for hele samfundet, slutter Brian Vad Mathiesen.

Læs mere om Byggeri

22/1 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsprofilerBygningsrenoveringCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKvisteLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningOptimering af arbejdsgangePavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSokkelrenderSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder