Aktuelle nyheder - Byggeri

Rapport om robotsortering af asbestplader udsat til foråretDet skønnes, at op mod 1,5 mio. bygninger i Danmark kan have asbestholdige tage. Den nye løsning forventes at kunne reducere deponimængden i Danmark med omkring 10.000 ton årligt.

Rapport om robotsortering af asbestplader udsat til foråret

Miljøstyrelsen og Teknologisk Institut er på trapperne med et koncept til et robotanlæg, som kan frasortere asbestholdige eternitplader fra ufarlige eternitplade. Rapporten fra projektet skulle have været klar omkring årsskiftet, men er udskudt til april

Del artiklen på

Af Daniel Christensen

Hver år bliver op mod 10.000 ton uskadelig eternit deponeret, selvom de asbestfri eternitplader potentielt set kan genanvendes. Et konsortium med Teknologisk Institut i spidsen udvikler på et koncept til et robotanlæg, som kan frasortere asbestholdige eternitplader fra ufarlige eternitplader. Målet er at bane vej for øget genanvendelse af asbestfri eternit, skriver Teknologisk Institut på sin hjemmeside.

- Ved at frasortere pladerne med asbest skabes helt nye genanvendelsesmuligheder for de asbestfri eternitplader, for eksempel ved direkte genbrug i byggeindustrien eller genanvendelse i ny eternit- og betonproduktion, siger projektlederen, Sofie Kastbjerg, fra Teknologisk Institut.

Efter planen skulle Miljøstyrelsen offentliggøre rapporten med projektets resultater omkring nytår. Rapporten er stort set færdig, men i slutspurten af projektet opstod der muligheder for afprøvning af en af de identificerede genanvendelsesløsninger i fuldskala, så det blev besluttet at forlænge projektet indtil april 2022, så også de resultater kan medtages i rapporten, oplyser Teknologisk Institut.

Det har været Teknologisk Instituts opgave i projektet at udvikle en metode, der gør, at de asbestfri eternitplader kan identificeres automatisk ud fra pladernes særlige karakteristika.

Konsortiet, der udvikler den nye teknologi, består af DanRobotics A/S, Norrecco Agerskov A/S, Cembrit Holding A/S, Deponi Syd I/S, Kingo Karlsen A/S og Teknologisk Institut. Projektet er støttet af Miljøstyrelsen gennem Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP).

Læs mere om Byggeri

18/1 2022
AfskærmningAlu stigerBeslagBrandstigerByggerådgivningBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.