bygma
bygma
scroll
Rådgivende ingeniører har ikke meget at klage over- Der er god grund til at være stolt af den udvikling, vi har set over de seneste tolv måneder, siger adm. direktør i FRI, Henrik Garver.

Rådgivende ingeniører har ikke meget at klage over

For fjerde år i træk oplever de danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, vækst i antallet af medarbejdere. Især de største virksomheder i branchen oplever en markant fremgang

I alt beskæftiger Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRIs, medlemsvirksomheder pr. 1. januar 2024 14.859 personer i Danmark, hvilket er en stigning på 6,4 % i forhold til året før.

Det er en mindre stigning, end branchen så sidste år, men ikke desto mindre en udvikling der sker i en tid med væsentlig markedsusikkerhed. Det begejstrer adm. direktør i FRI, Henrik Garver:

- En tilvækst på 900 nye arbejdspladser er et sjældent højt tal på brancheniveau. Og det ovenikøbet i et marked, der er stærkt udfordret på centrale områder.

- Det er så også en del af forklaringen på, at vi ser den største del af væksten i de store virksomheder, der arbejder inden for alle sektorer - f. eks inden for industri- og procesrådgivning, hvor der er mange rådgiveropgaver i den danske medico- og pharma-industri, i fødevareindustrien og inden for logistikområdet.

- Det er også ofte de virksomheder, der har mulighederne for at finde deres eksperter andre steder end fra ingeniørstudiet, hvilket virkelig gør en forskel, når vi ser på den fortsat exceptionelt store mangel på ingeniører, vi fortsat har i Danmark, siger han.

Anderledes ser det ud med de mindre virksomheder, der har 10-50 ansatte. I denne gruppe af virksomheder er 73 % primært beskæftiget med opgaver i byggeriet.

Og det er netop her, branchens største udfordringer ligger. Det gør, at Henrik Garver, er lige så glad for den vækst, der er i dette segment, selvom den er noget beskeden.

- Byggerisektoren er udfordret i disse år, hvor især boligbyggeriet er gået helt i stå. Heldigvis har erhvervsbyggeriet og de offentlige bygherrer sørget for, at der stadig bygges i Danmark.

- Og det gør, at vi stadig ser en lille fremgang selv for de virksomheder, der ikke bare kan rykke deres forretning over i et andet marked. De har ikke været nødt til at skære ned, og det vidner om, hvor solid en branche der er tale om.

- De virksomheder, der trives godt med at være 10-20 mand og leve af at levere rådgivning til byggeriet, er fortsat 10-20 mand og rådgiver om byggeri. Selv på den sværeste position i et virkeligt udfordret marked har de en sund forretningsmodel.

- Og de virksomheder, der har mulighederne for at arbejde inden for flere sektorer og allokere deres eksperter til der, hvor opgaverne ligger, har så til gengæld haft både mulighed for og succes med at udvide med endnu flere kolleger.

- Det vidner om, at det meget store arbejde, vores medlemsvirksomheder lægger i rekruttering og i en styrket tilknytning, virkelig er begyndt at bære frugt siger Henrik Garver og tilføjer:

- Og det er værd at sætte en streg under, at tallene i medarbejderstatistikken repræsenterer en netto tilvækst på brancheniveau.

- Vores medlemsvirksomheder har også medarbejdere, der er gået på pension, og der er naturligvis også en del, der skifter job internt i branchen. Så den samlede rekrutteringsindsats er jo reelt væsentligt større.

-dc

15/2 2024