LCA
LCA
scroll
Rocker fra 'Den Sorte Svane' har stået bag en lang række af offentlige byggerier

Rocker fra 'Den Sorte Svane' har stået bag en lang række af offentlige byggerier

Ifølge Fagbladet 3F har Fasar Abra, der er blevet kendt i hele landet gennem TV2s dokumentar Den Sorte Svane, blandt andet været med til at bygge på DTU, Gentofte Hospital, Hillerødgade Skole samt almene boligbyggerier i Tårnby og Brøndby

I TV2s dokumentar 'Den Sorte Svane', er der især en karakter, der skiller sig ud.

Rockeren Fasar Abra fylder meget i dokumentaren, og undervejs i dokumentaren bliver det gjort klart, at han har været eller er involveret i alt fra hvidvask til indsmugling af stoffer, tortur og en mulig sag om en likvidering.

Han har dog også fingeren med i en række sager om forskellige grader af svindel i byggebranchen. Og ifølge Fagbladet 3F har Fasar Raja vundet kontrakter på flere offentlige byggeprojekter for millioner af skattekroner.

Rockeren, der har en fortid i Bandidos og siden har været prøvemedlem i Hells Angels, har været med til at bygge universiteter, sygehuse og skoler for både stat, region og kommuner.

Det er i høj grad sket i samarbejde med malermesteren Peter Bodilsen, der er anonymiseret i TV 2-dokumentaren, skriver fagbladet.

De to har i mange år haft et tæt partnerskab og har samarbejdet om adskillige byggeprojekter, herunder flere offentlige kontrakter.

Det drejer sig blandt andet om Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Gentofte Hospital, Hillerødgade Skole samt almene boligbyggerier i Tårnby og Brøndby Kommune.

På de offentlige byggeprojekter har Fasar Raja og Peter Bodilsen efterladt et spor af underbetalte migrantarbejdere og fået domme for lønsnyd for over en million kroner.

Det viser afgørelser fra Arbejdsretten, voldgiftsretten og flere faglige sager imod de to entreprenører, som Fagbladet 3F har gennemgået.

Alle byggerierne har det til fælles, at de er bygget for offentlige skattekroner.

Da det psykiatriske afsnit på Gentofte Hospital skulle renoveres i 2014, blev malerarbejdet udført af seks polske malere hyret af Peter Bodilsen.

Polakkerne blev underbetalt, og ifølge dokumenter fra den faglige sag var juristen Amira Smajic – hovedpersonen i 'Den Sorte Svane' – også viklet ind i sagen.

Hun var ansat hos revisionsfirmaet 4audit ApS, der stod for malermester Peter Bodilsens bogføring.

Bodilsens firma Malersvendene ApS endte med at betale en bod på 75.000 kroner til Malerforbundet.

På kæmpebyggeriet af Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i Lyngby i 2019 blev tre udenlandske ansatte groft snydt og underbetalt.

Ifølge 3F havde de tre udlændinge arbejdet 555 timer, som de aldrig fik tillæg for, men da sagen kom for Arbejdsretten, kunne man ikke finde ejeren af firmaet 786 Cph Håndværkergruppen ApS, som op til balladen havde haft Fasar Raja som direktør, men siden var blevet overdraget til en ny og ukendt ejer.

På to andre offentlige projekter, Hillerødgade Skole i København i 2015 og alment byggeprojekt i Brøndby i 2019, snød makkerparret sammenlagt for 950.000 kroner.

Ofte er kontrollen med underentreprenører som Fasar Raja og Peter Bodilsens firmaer alt for dårlig, pointerer Palle Bisgaard, næstformand i 3F Byggegruppen.

– Typer som Fasar og Bodilsen bliver underentreprenører ved at underbyde opgaverne ved at give ekstremt lave lønninger og overtræde sikkerhedsreglerne, siger Palle Bisgaard.

Fagbladet 3F har forsøgt at konfrontere de to bagmænd med deres mange sager om udnyttelse af ansatte på offentlige byggeprojekter.

Fasar Abrar Raja er ikke vendt tilbage på kontakt igennem hans advokat og er heller ikke til at træffe via gamle kolleger og tidligere kompagnoner.

I et skriftligt svar til Fagbladet 3F erkender Peter Bodilsen, at han gennem tiden har haft flere faglige sager om underbetaling på offentlige byggerier.

– Det er beklageligt, og der er ikke så meget at forsvare. At udføre løndumping er undergravende for den danske model, skriver han.

-dc

10/6 2024