Seks højaktuelle foredrag om alt fra brandsikkerhed til solceller
Lige meget hvad din rolle er i en boligforening eller i et boligselskab, så snyd ikke dig selv for en række gratis foredrag på Netværksdagen for Byens Boligforeninger d. 11. maj i Hvidovre
Af Tine Maria Kristiansen
Om du er formand, beboerrepræsentant, driftsansvarlig, ejendomschef, varmemester eller ejendomsadministrator, kan du deltage i flere foredrag på Netværksdagen, som er relevante inden for dit specifikke arbejdsområde.
Fra social bæredygtighed i boliger til sikring af altaner – og alt derimellem. Det er noget af det, du kan høre om på Netværksdagen, som er en branche- og inspirationsdag for alle, der bor eller arbejder i en boligforening.
- Foredragene er en vigtig del af dagen, for det er her, man virkelig kan dykke ned i et emne og blive klogere. Et godt foredrag giver ofte nogle gode og interessante snakke mellem deltagerne, foredragsholderne og virksomhederne på dagen, siger Michael Odsgard, ejer af mediehuset Odsgard, der står bag Byens Boligforeninger og Netværksdagen.
Alle foredrag er faciliteret af direktør i Videncenter for ejerforeninger, Pauli Andersen, som rådgiver omkring 100 foreninger rundt omkring i landet. Det koster lige præcis 0 kroner at deltage. Det eneste, du skal gøre, er at tilmelde dig dem, du er interesseret i, på hjemmesiden: ByensBoligforeninger.dk.
Sådan forlænger I levetiden af ejendommens brugsvandsrør
Dagens første foredrag handler om renovering af brugsvandrør. Det starter kl. 8.20, og på talerstolen er ingeniør Finn Bøye Nielsen fra Dansk Drikkevandskontrol, som vil fortælle om, hvordan boligforeningen undgår bekostelige udskiftninger af vandinstallationer grundet uhensigtsmæssigt materialevalg, dimensionering, projektering eller manglende vedligeholdelse.
- Finn Bøye Nielsen vil dele ud af instituttets viden og erfaringer, så I som boligforening ved, hvad man skal være opmærksom på i forbindelse med en renovering af brugsvandrørene, siger Pauli Andersen.
Som medværter på foredraget er også eksperter fra virksomhederne Aquatex og Lagur, der som supplement til Finn Bøye Nielsens oplæg vil fortælle om, hvordan man slipper for kalkbelægninger på boligforeningens brugsvandrør.
- Lagur vil præsentere en løsning, der går ud på at afkalke det vand, som sendes rundt i systemet, mens Aquatex vil forklare, hvordan virksomheden renser rørene, i tilfælde af at kalken allerede har sat sig fast og forhindrer et ordentligt vandtryk i hele ejendommen – også uden at skifte rørene, forklarer Pauli Andersen.
Sådan optimerer/reducerer I jeres varme- og vandforbrug
Når klokken bliver 9.40 starter et nyt foredrag. Her træder Lennart Mårtensson, som er sales maneger i Georg Fischer, på scenen.
Lennart Mårtensson vil tale ud fra temaet ’Optimering og reducering af vand- og varmeforbrug’ og vil i den forbindelse præsentere en ny onlineberegner, der nemt og hurtigt kan måle den mængde energi, der skal til for at levere varmt vand til ejendommen.
- Det er et relativt nyt produkt, der har vist sig at have fantastiske egenskaber, siger Pauli Andersen og forklarer:
- Dels til at sikre brugsvandstemperaturen, så man undgår legionella, og samtidig også så man får en optimal styring af alle strengene på brugsvandsanlægget og kan spare mellem 15 og 30 % på sit forbrug.
5 gode tips til brandsikring af ejendomme
Lennart Mårtensson bliver efterfulgt af direktøren for DBI – Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut, Ib Bertelsen, som kl. 10.00 holder oplæg om brandsikkerhed.
DBI anslår, at der er fejl i brandsikringen ved hver tredje af de ejendomme, som instituttet har foretaget brandtjek af de seneste år. Den brandtekniske direktør vil derfor bruge foredraget til at komme med tips og gode råd til, hvordan jeres boligforening bedst sikrer ejendommen mod brand.
- Grunden til, at vi har valgt at tage dette foredrag med, er blandt andet inspireret af den ulykkelige storbrand i en etageejendom i Vanløse for et års tid siden, som gik ud over 130 lejligheder i 16 opgange, forklarer Pauli Andersen.
- Gudskelov kostede branden ikke nogen menneskeliv, men det kunne den lige så godt have gjort. Brandsikkerhed er derfor noget, man skal tage alvorligt som boligforening, tilføjer han.
Social bæredygtighed – få konkrete råd til indsatser og målepunkter.
Når Ib Bertelsen fra DBI er færdig, er det Domea.dk’s tur. Her vil Katja Adelhøj Lindblad-Clausen, som er chef for virksomhedens bæredygtige indsatser, fortælle om social bæredygtighed, og om hvordan Domea.dk arbejder med menneskelige værdier ude hos virksomhedens 70 kunder over hele Danmark.
Ifølge Katja Adelhøj Lindblad-Clausen er sociale indsatser mindst lige så vigtigt som bygningsvedligehold, og noget man vil kunne se slå ud på alle andre bundlinjer også.
Foredraget starter kl. 10.55 og undervejs vil Katja Adelhøj Lindblad-Clausen komme med konkrete råd til indsatser og målepunkter, som I kan bruge i boligforeningerne.
Solceller på taget – hør om andres erfaringer, økonomi og tekniske muligheder
Efter Katja Adelhøj Lindblad-Clausens oplæg er der pause i foredragsrækken, hvor der fra kl. 11.30 er gratis frokost og rig mulighed for at netværke.
Når pausen slutter kl. 13.30, er det formand for andelsboligforeningen A/B Amsterdamgården, Bo Østergaards, tur til at indtage scenen.
Hør Bo Østergaard fortælle om etablering af solceller på foreningens tag, som i forbindelse med en tagrenovation viste sig at være en god investering. Bo Østergaard vil i den forbindelse dele ud af sine erfaringer om indledende undersøgelser samt foreningens økonomi og rentabilitet.
Bent Løje Nielsen, der er direktør i Groeningen Green Solutions, og som har stået for etableringen af andelsboligforeningens solcelletag, deltager også i foredraget. Han vil blandt andet orientere om, hvilke tekniske produktmuligheder der er og samspillet med ejendommens tag.
Sådan sikrer I foreningens altaner bedst muligt
Det sidste foredrag på programmet starter kl. 14.00 og er med Allan Skydsbæk Hansen, som er ingeniør ved Teknologisk Institut, og som har været med til at undersøge 100 altaner fordelt på fem ejendomme, der er spredt geografisk rundt i Danmark.
Undersøgelserne viste, at 58 ud af de 100 undersøgte altaner havde synlige skader i form af f.eks. revner i belægningen, og Teknologisk Institut skønner herudfra, at op mod 50.000 altaner i Danmark kan være potentielt usikre med en reduceret bæreevne.
Til foredraget kan du høre mere om undersøgelsen og blive klogere på, hvordan I som boligforening kan sikre jeres altaner bedst muligt. Altanernes sikkerhed er nemlig boligforeningernes eget ansvar.
Dagens foredrag
Kl. 8.20 - 9.15: Renovering af brugsvandsrør – sådan forlænger I levetiden af ejendommens brugsvandsrør
Kl. 9.40 - 9.55: Sådan optimerer/reducerer I jeres varme- og vandforbrug
Kl. 10.00 - 10.50: 5 gode tips til brandsikring af ejendomme – 1/3 af ejendommene har fejl i brandsikringen
Kl. 10.55 - 11.20: Social bæredygtighed – få konkrete råd til indsatser og målepunkter
Kl. 13.30 - 13.55: Solceller på taget – hør om andres erfaringer, økonomi og tekniske muligheder
Kl. 14.00 - 14.30: Altaner falder ned – sådan sikrer I foreningens altaner bedst muligt
Tilmeld dig foredragene på ByensBoligforeninger.dk
Reservér din billet til Netværksdagen på: ByensBoligforeninger.dk
Du inviteres med til Netværksdagen for Byens Boligforeninger
- Torsdag den 11. maj kl. 8.00-15.00
- Gratis adgang
- Gratis forplejning
- Gratis parkering
- Kom og gå, som det passer dig
- Kun plads til 200 besøgende, så husk at booke billet
- Sted: Frihedens Idrætscenter, Hvidovrevej 446, 2650 Hvidovre