left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Stadig problemer med at overholde 'opdel-eller-forklar'-princippet

På bygge-anlægsområdet efterleves princippet ikke i cirka 70 procent af udbuddene

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

I en 'Evaluering af udbudslovens opdel- eller forklar-princip 2018' skriver regeringen blandt andet, at 'overordnet set' er andelen af de danske EU-udbud, som vindes af mindre virksomheder (med under 50 ansatte), steget efter udbudslovens ikrafttræden fra 35 procent i 2015 til 46 pct. i første halvår af 2017. Desuden er der flere udbud, der opdeles efter, at Udbudsloven trådte i kraft i 2016.

Udbudsloven indeholder et krav om, at offentlige ordregivere skal opdele kontrakter eller alternativt forklare, hvorfor de har valgt ikke at opdele. Forklaringen skal fremgå af udbudsmaterialet.

Formålet med at indføre princippet har været at skabe bedre forudsætninger for, at mindre virksomheder kan deltage i konkurrencen om offentlige opgaver.

Større problem på bygge-anlægsområdet
Problemet er imidlertid, at i 2017 havde cirka 52 procent af de ordregivere, som ikke havde opdelt deres udbud, ikke umiddelbart givet en forklaring.

Som en del af evalueringen i 2017 lovede erhvervsministeren at følge udviklingen på området med henblik på at vurdere behovet for eventuelt at iværksætte yderligere initiativer, og på den baggrund er der foretaget en ny evaluering af ”opdel-eller-forklar princippet” i 2018.

Evalueringen viser blandt andet, at andelen af udbud, der opdeles i mindre delkontrakter, er steget fra 21 procent i 2015 til 26-28 procent i årene efter.

I cirka 70 procent af udbuddene på bygge- og anlægsområdet ser det ud til, at princippet ikke efterleves, idet der ikke er en forklaring på de ikke-opdelte udbud.


Læs mere om Byggeri

17/4 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder