LCA
LCA
scroll
Stark lancerer nyt isoleringsprodukt af genbrugt flamingoMed lanceringen af Raw RE80, fortsætter Stark sit arbejde for at gøre byggeriet mere bæredygtigt. Stark har bl.a. tidligere lanceret branchens første svanemærkede døre til indvendig brug. Foto: Stark.

Stark lancerer nyt isoleringsprodukt af genbrugt flamingo

I en tid hvor byggebranchen efterspørger bæredygtige materialer, præsenterer Stark nu sin egen EPS-isolering, som er fremstillet af gamle fiskekasser og fraskær

EPS – også kaldet hvid isolering eller flamingo – er god til at holde på varmen og samtidig isolere mod fugt. Af samme grund er EPS et udbredt isoleringsmateriale i alt fra nybyg til boligrenovering. Da EPS ikke nedbrydes, er den også velegnet til genbrug, og det er netop hvad Stark gør med lanceringen af en ny serie EPS-isolering under byggecenterkædens eget Raw-varemærke.

Raw RE80 EPS er fremstillet af fraskær og brugte fiskekasser, der brydes op og derefter gennemgår stort set samme produktionsproces som ny EPS. Selv om den består af 100 % genanvendt materiale, har Raw RE80 nøjagtig samme egenskaber som ny EPS og er også CE-mærket. Produktet kommer også i alle de gængse mål og tykkelser på mellem 10 og 200 mm, så det er let for håndværkere og bygherrer at skifte til mere miljøvenlig isolering.

- Ved at genbruge EPS reducerer vi produktets CO2-udledning i produktfasen med 56 %. Samtidig er Raw RE80 meget nem at sortere og genanvende igen og igen, fordi det bevarer sine fremragende egenskaber til at isolere mod kulde og fugt. Miljømæssigt er der altså tale om en markant forbedring sammenlignet med at bruge jomfruelig EPS, siger bæredygtighedschef i Stark Danmark Kristian Fribo.

Mere præcise livscyklusvurderinger
En anden fordel er, at Raw RE80 kommer med en produktspecifik miljøvaredeklaration (EPD).

- Det bidrager til mere præcise livscyklusvurderinger for byggeriet. Specielt i byggerier, der bygges efter DGNB-systemet, har Raw RE80 den fordel, at den ikke tillægges en usikkerhedsfaktor som almindelig EPS-isolering, der må nøjes med branchespecifikke miljøvaredeklarationer, siger Kristian Fribo.

Dermed er Raw RE80 et produkt, der kan bidrage positivt til at nå de skærpede miljøkrav til byggeriet. Det gælder f.eks. kravet om livscyklusberegninger fra 2023 og yderligere krav frem mod 2029.

Et andet eksempel er, at der med stor sandsynlighed vil komme krav om produktspecifikke miljøvaredeklarationer til svanemærkede byggerier. De krav er Raw RE80 klar til, forklarer Kristian Fribo.

-tmk

7/4 2022