Aktuelle nyheder - Byggeri

Stort samarbejde: Teglproducent tager 100 år gamle tegl tilbage De forædlede mursten lanceres i første omgang på projektbasis, men målet er, at de skal indgå som en del af det faste sortiment hos Egernsund Wienerberger.

Stort samarbejde: Teglproducent tager 100 år gamle tegl tilbage

I Danmark alene knuses der omkring 1000 ton murværk om dagen ofte uden stillingtagen til, om det kan genbruges. Det er et enormt ressourcespild og en miljøbelastning, som Egernsund Wienerberger og Gamle Mursten vil forsøge at komme til livs

Del artiklen på

Mange bygninger nedrives, før levetiden for de mursten, bygningerne består af, er forbi. Herefter knuses størstedelen af stenen, og selvom de knuste mursten ofte genanvendes til blandt andet vejfyld, så har den hele mursten et stort uudnyttet, cirkulært potentiale.

Det potentiale er grundstenen hos Gamle Mursten, der anvender en renseteknologi, som sikrer, at mursten fra nedrivninger ikke blot knuses, men derimod renses og genbruges som et upcyclet byggemateriale, der giver nye danske bygninger et historisk og æstetisk udtryk.

Hos Egernsund Wienerberger opleves der en stigende interesse for netop genbrugte og bæredygtige materialer til byggeriet, og virksomheden har løbende været i dialog med og fulgt Gamle Murstens rejse. For Peter Høffner Thomsen, der er kommerciel direktør hos Egernsund Wienerberger, handler samarbejdet ikke udelukkende om at imødekomme kundernes stigende efterspørgsel, men lige så meget om at bidrage til en cirkulær fremtid for byggebranchen:

- Vi er meget tilfredse med samarbejdet, og jeg ser det som et helt naturligt skridt på vores bæredygtighedsrejse, som rummer et veldefineret mål om at reducere vores CO2 i produktionen af nye mursten. Og så er jeg naturligvis fuld af respekt og anerkendelse for Gamle Murstens arbejde med at forædle mursten, siger han og fortsætter:

- Gamle Mursten har et ambitiøst mål om at håndtere 30 mio. tegl til genbrug om året, og jeg ser det som vores fornemmeste opgave at være med til at opnå det mål. Samarbejdet understreger, sammen med vores initiativer på produktniveau, at vi har en ambitiøs strategi om at kunne tilbyde klimavenlige løsninger til byggeriet, hvad angår nye såvel som genbrugte mursten.

Tager sine mursten tilbage
Samarbejdet mellem de to virksomheder rummer en finurlig detalje. Mange af de sten, som Gamle Mursten indsamler, er sten, som Egernsund Wienerbergers egne teglværker har produceret tilbage i årene fra ca. 1900-1970. Det betyder i praksis, at teglproducenten tager sine egne mursten tilbage, hvorefter de bliver renset og klargjort til nye byggeprojekter. Det bidrager alt sammen til fortællingen om murstenens historie og lange levetid.

Gamle Murstens renseproces bevarer murstenens form og kvalitet, hvilket direktør hos Gamle Mursten, Claus Juul Nielsen, anser som essentielt for samarbejdet med Egernsund Wienerberger:

- Vores rensede mursten er kvalitetssikrede på samme niveau som nye sten. Det betyder, at Egernsund Wienerberger kan markedsføre de rensede mursten på linje med deres øvrige sortiment, hvilket selvfølgelig er afgørende for, at vi kan levere de kvalitetsprodukter, som professionelle kunder forventer, fortæller han.

Claus Juul Nielsen pointerer desuden, at det særligt er Egernsund Wienerbergers ambition om at bidrage til en cirkulær økonomi i byggebranchen, der er afgørende for, at de har lyst til at gå sammen med en så stor aktør:

- Det betyder meget for os, at vi i fællesskab kan fortælle kunder og samarbejdspartnere, at vi nu er klar til at sætte ekstra tryk på at indsamle og genbruge tegl og mursten. Det er et byggemateriale med en utroligt lang levetid, og det budskab kommer endnu længere ud med det her samarbejde, siger han.

-dc

Læs mere om Byggeri

20/9 2023
AfskærmningAlu stigerBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringFaldsikringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriporteKabelkanalerLofterMaterielopbevaringOmbygningPortautomatikPorteRullestilladsSmedejernsporteSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTotalrenoveringTrappestigerVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.