scroll
Trecifret millionbeløb tilbage i energipuljerInteressen for varmepumper er faldet voldsomt. Til gengæld vil mange have fjernvarme

Trecifret millionbeløb tilbage i energipuljer

Dansk Fjernvarme opfordrer til at overføre de mange ubrugte millioner til Fjernvarmepuljen, der har meget stor søgning

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Energistyrelsen har lukket for ansøgninger til Energirenoveringspuljen og Varmepumpepuljen efter at have givet tilsagn for et trecifret millionbeløb til danskere, der drømmer om en mere energivenlig bolig. Men i modsætning til de tidligere år, hvor puljerne nærmest er blevet tømt, før de blev åbnet, så har interessen for at få tilskud i år været meget mindre. Så meget mindre, at et trecifret millionbeløb står ubrugt tilbage.

Begge puljer åbner dog igen næste år, og Energistyrelsen forventer, at man kan ansøge i foråret 2024, hvor der på tværs af de to puljer er afsat omkring 400 millioner kroner til de danskere, der ønsker at lave energibesparelser på deres boliger.

Mange penge til overs
I Energirenoveringspuljen er der i år ansøgt for ca. 36 millioner kroner og frem til dags dato givet 850 tilsagn for i alt 20 millioner kroner.

I Varmepumpepuljen er ansøgt om 158 millioner kroner, og der er frem til dags dato givet 6.522 tilsagn for i alt 122 millioner kroner:

- Der er mange penge at spare, hvis du energirenoverer din bolig. Puljemidlerne hjælper selvfølgelig som et tilskud til selve investeringen. Men fremover vil du også have lavere omkostninger til den samlede energiregning, du har som boligejer. Derfor er det også en klar opfordring herfra til danskerne om at søge nogle af de mange puljemidler, der bliver frigivet i det nye år, siger Lone Brose, der er enhedschef i Energistyrelsen.

Overfør pengene
I modsætning til de to nævnte puljer, lukkede Fjernvarmepuljen med en stor oversøgning - mere end 300 millioner kroner. Det har givet Dansk Fjernvarme blod på tanden for at fat i de til overs blevne cirka 150 millioner kroner:

- Formålet for alle tre puljer er, at de har til formål at udfase brugen af naturgas til opvarmning, og derfor giver det god mening, hvis puljerne samarbejder og sender overskydende tilskud derhen, hvor der er størst efterspørgsel. I stedet lader man midler samle støv i for eksempel Varmepumpepuljen, frem for at sende midlerne ud og gavne den grønne omstilling. De ekstra millioner vil falde på et tørt sted og sikre, at naturgasudfasningen fortsætter sit tempo, mener politisk chef i Dansk Fjernvarme, Rune Moesgaard.

Fakta
Energirenoveringspuljen er en tilskudsordning til danskere, der bor i huse med energimærkerne E, F og G og som drømmer om at lave energibesparende forbedringer på deres hus.

Varmepumpepuljen er en tilskudsordning specifikt til danskere, der ønsker at skifte deres primære varmekilde ud med en varmepumpe.

Der blev i alt er søgt om under 200 millioner kroner fra Energirenoveringspuljen og Varmepumpepuljen i 2023. Samlet var der i 2023 afsat 340 millioner kroner til de to puljer, mens der i 2024 er afsat 400 millioner kroner i de to puljer.

Til sammenligning er der afsat 150 millioner kroner i Fjernvarmepuljen for 2024.

4/12 2023