Aktuelle nyheder - Byggeri

Uskøn stoledans om fralæggelse af ansvar for kontrolFOTO: Byggefagenes Samvirke i notat til udvalget

Uskøn stoledans om fralæggelse af ansvar for kontrol

Byggefagenes Samvirke har i efteråret foretaget en række ’kollegabesøg” - hjemmebesøg på indkvarteringer for udenlandske kolleger.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Formålet med besøgene var at oplyse beboerne om coronasmitte og beskyttelsesregler på baggrund af de afstandskrav, der blev fastlagt i corona-reglerne i forlængelse af den første nedlukning i foråret 2020.

Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø i Bygge & Anlæg har udarbejdet en instruktion, og 19. november 2020 løb samvirkets ’Operation Kollegabesøg’ af stablen efter, at der i løbet af sommeren og efteråret havde vist sig nogle tilfælde, hvor smitten spredte sig på og ud fra indkvarteringssteder for udenlandske byggearbejdere.

Det ramte ifølge Byggefagenes Samvirke især polske byggearbejdere fra firmaet GS Seacon, som havde indkvarteret en større gruppe på adresser i Haslev på Midtsjælland, mens de arbejdede på Carlsberg-byggeriet i Valby.

Rimelige forhold – men…
Byggefagenes Samvirke indsamlede adresser, oversatte vejledninger på en række sprog og organiserede en række praktiske og organisatoriske forhold til sikring af både de udegående og de udenlandske byggearbejdere mod smittespredning.

Oplevelserne den 19. november er samlet i et notat, som inden et foretræde torsdag den 13. januar i Folketingets Beskæftigelsesudvalg slår fast, at ’der er rimelige forhold på flertallet af adresserne’:

- Men der er fortsat et stort mindretal, der har meget dårlige forhold, og hvor arbejdsgivere og udlejere ikke har tilpasset sig de nye retningslinjer. Der er også et stort mørketal. Det drejede sig om mere end halvdelen af de 12 adresser, som vi forsøgte at besøge, hvor de udenlandske kolleger ikke ville lukke os ind eller tale åbent med os. Så vidt vi kan se udefra, så er der store problemer på mange af disse adresser, skriver Byggefagenes Samvirke i notatet.

Brug for krav
Det konkluderes, at der er behov for, at der sættes ind med oplysning, at der stilles krav til sundhed og hygiejne, afstand og forbedrede boligstandarder - eksempelvis 1 værelse pr. person.

- Det er også vigtigt, at kommunerne fører kontrol med bostederne i deres kommuner, og det skal tilføjes som et punkt i RUT-registeret, at firmaet skal oplyse, hvor dets ansatte bor, hvem der bor hvor, hvor længe folk bor på stedet, og hvem, der har ansvaret for boligen, fremgår det af notatet.

I januar 2021 fremlagde boligminister Kaare Dybvad Bek et forslag til en midlertidig lov med regler for indkvartering. Denne midlertidige lov har ifølge Byggefagenes Samvirke for mange ’kan’-bestemmelser i stedet for ’skal’-bestemmelser.

- Lovens største svaghed er, at den kun omfatter indkvarteringer, som arbejdsgiveren stiller til rådighed. Det betyder, at der ikke er noget lovgrundlag for kontrol med de mange boliger, som tilrejsende arbejdere selv - via netværk eller andet – finder, lyder det i notatet fra Byggefagenes Samvirke…

Giver ’aben’ videre
Henvendelsen fra Byggefagenes Samvirke slutter:

- Reaktionerne hos henholdsvis Arbejdstilsynet og kommunerne på de anmeldelser, som vi har foretaget af de indkvarteringer, vi har besøgt, har vist, at man gensidigt peger på hinanden som dem, der må tage ansvaret. Det minder for os at se om en uskøn stoledans for at undgå at stå med opgaven. Vi vil derfor pege på en model, som vil kunne fungere. I hver kommune - eventuelt i et tværkommunalt fællesskab eller på regionsplan - nedsættes et boligtilsyn med repræsentanter fra kommunen, Arbejdstilsyn, Skat og sundhedsmyndighederne, med den opgave at kontrollere boligforholdene. Opgaven er ikke at bestemme, hvordan folk indretter sig, men at sikre at ingen bor under usunde forhold og under boligøkonomiske vilkår, som er uigennemskuelige for den enkelte, samt at de kommunale myndigheder rent faktisk ved, hvem der bor i deres kommune. Hertil kommer, at de udenlandske firmaer, som sender folk på opgave her i landet, der medfører behov for indkvartering, skal oplyse i Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT), hvor deres folk indkvarteres og af hvem, slut

Læs mere om Byggeri

12/1 2022
AfskærmningAlu stigerBeslagBrandstigerByggerådgivningBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.