left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Værste rædselskvartal i nyere tid

Værste rædselskvartal i nyere tid

Det økonomiske Coronatab svarer til tabet af Sønderjylland eller statsbankerotten i 1814

Del artiklen på

Af Dan Bjerring

Danmarks Statistiks ’BNP-indikator’ for 2. kvartal viser ifølge Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg, en negativ kvartalsvis sæsonkorrigeret vækst på -7,4 procent, som dog er væsentlig mindre end EU-gennemsnittet på -12 procent.

Han er dog ikke overrasket og mener, at den tidlige BNP-indikator bekræfter, hvad man vidste i forvejen:

- 2. kvartal 2020 er det værste rædselskvartal i dansk økonomi i nyere tid, måske nogensinde. Vi skal nok tilbage til tabet af Sønderjylland i 1864, Statsbankerotten i 1813 eller tabet af Skåne, Halland og Blekinge 1658 for at finde begivenheder, der modsvarer så kraftigt et økonomisk tab på så kort tid, siger Bo Sandberg.

Danmark klaret sig forholdsvis godt
Og så har dansk økonomi med et BNP-fald på 7,4 procent endda klaret sig ganske godt gennem coronakrisen sammenlignet med de fleste andre lande.

Blandt andre har Storbritannien haft et BNP-fald i samme periode på 20 procent, Spanien et fald på 18 procent og både USA og Tyskland i omegnen af 10 procent:

- 2. kvartal 2020 er den kraftigste katastrofeopbremsning nogensinde i fredstid dansk økonomi. Og mens den effektfulde tvangsnedlukning af mange samfundsaktiviteter forhindrede en økonomisk frontalkollision, så er der nogle brancher, der har taget varig skade med læsioner, piskesmæld eller post-traumatisk stress. Det drejer sig især om turisme og oplevelsesøkonomi, siger cheføkonomen.

Omvendt kvadratrodstegn
Når det drejer sig om, hvordan den ’økonomiske genopretningskurve’ kommer til at se ud, hælder han mest til ’et omvendt kvadratrodstegn’:

- Dansk økonomi kommer isoleret set forholdsvis godt igen i slutningen af 2020 og i 2021, men vi kommer ikke tilbage på niveauet fra 2019 foreløbig. Og gyseren på nogle kvartalers sigt bliver, hvordan nedgangen i verdensøkonomien påvirker eksporten, slutter Bo Sandberg.


Læs mere om Byggeri

14/8 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.