Aktuelle nyheder - Døre & vinduer

Historiens vingesus har spillet nøglerolle i opførelse af ejendom på ikonisk AarhusgadeIntentionen med projektet er at lave en ny kontekstinspireret og -tilpasset bygning med fokus på kvalitetsmaterialer, facadedybder og en høj grad af detaljer.

Historiens vingesus har spillet nøglerolle i opførelse af ejendom på ikonisk Aarhusgade

For at værne om gadens historie, der går cirka 150 år tilbage, har der i opførelsen af en ny ejendom været fokus på udtrykket fra gadens øvrige bygninger på historiske Rosenkrantzgade i Aarhus

Del artiklen på

Rosenkrantzgade i Aarhus er en af byens ældste gader, som med sine arkitektoniske bygninger fra slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet er en tidslomme og et stykke kulturarv, byen værner om. Men på Rosenkrantzgade 24 har der i lang tid været et hul i facaden, og det har man de seneste mange måneder arbejdet på at fylde ud – men med nøje overvejelser bag.

- Rosenkrantzgade har bygninger med en virkelig fascinerende arkitektur, og når man derfor skal tilføje en bygning hertil, er det vigtigt, at det gøres utrolig omhyggeligt med nøje udvalgte byggematerialer, så udtrykket matcher resten af gadens historie og arkitektur. Derfor har vi sammen med bygherren på projektet, Nine United Properties Denmark, haft stort fokus på at opføre bygningen med den største respekt for gadens historie – for eksempel ved at genbruge mursten fra en gammel kirkemur samt en smuk detaljeret trædør fra en ejendom beliggende i nabogaden, lyder det fra arkitekt MAA Finn Larsen fra E+N Arkitektur.

Derfor har man blandt andet haft fokus på, at bygningen skulle have alt lige fra karnapper, facaderustikering og gesimser til skorstene, kviste og sadeltag, så den på afstand ligner noget, der er opført i samme periode som gadens øvrige bygninger, men tættere på afslører nutidige detaljer og byggeteknik.

Det betyder også, at der ved eksempelvis vinduesvalget er lagt stor vægt på at finde en leverandør med speciale i koblede vinduer, der er produceret ud fra samme håndværksmæssige principper som for 150 år siden, og her faldt valget på vinduesproducenten Bøjsø døre og vinduer.

- Rosenkrantzgade 24 er et utrolig spændende, men også lidt atypisk projekt for os. Typisk leverer vi vinduer til ældre, fredede eller bevaringsværdige bygninger, da bygningerne qua deres alder skal have vinduesløsninger med et udtryk, der matcher det oprindelige håndværk.

- Men her er der tale om nybyggeri, der dog skal passe ind i en af Aarhus’ mange tidslommer. Til projektet har vi derfor leveret koblede vinduer, som har smalle sprosser og håndkittede ruder – præcis som man gjorde det dengang, men selvfølgelig energioptimeret markant, så de lever op til nutidens krav, siger Bøjsø døre og vinduers salgschef, Tommy Borg.

Store, lyse lejligheder
I bygningen kommer der til at være i alt 11 lejligheder på mellem 90 og 150 m2, og derfor har der ikke alene været et stort fokus på det arkitektoniske udtryk, men også funktionaliteten og indeklimaet i de nyopførte boliger. Det betyder blandt andet, at der er valgt højeffektiv facadeisolering, som slanker ydervægstykkelsen og øger lysindfaldet, samt vinduesplaceringer med enten ingen eller lav brystning for ophold og udsyn for selv de mindste beboere.

Valg af vinduer er derudover truffet ud fra ønsket om et maksimalt og samtidigt smukt lysindfald, så fremtidens beboere får det optimale ud af boligerne med den centrale beliggenhed.

- Lys i boligen spiller en stor rolle for indeklima og velvære, og her er det vigtigt, at man vælger de helt rigtige vinduer, da det er deres opgave at formidle lyset videre ind i boligen. Derfor har vi fokuseret på at vælge en vinduesløsning, som har mange arkitektoniske profildetaljer og linjer. De bidrager nemlig til såkaldte skyggevirkninger, som bedst kan sammenlignes med, når lyset rammer en diamant.

En diamant har nemlig med sine mange linjer og flader en evne til at formidle lys på en helt anden måde, end hvis en tilsvarende mængde lys havde ramt én enkelt flade, fortæller Finn Larsen, der understreger, at lysindfaldet dermed får et langt mere nuanceret udtryk end ved konventionelle vinduer med et kantet udtryk og ofte blot to flader.

De sidste vindueselementer fra Bøjsø er netop sat i, og inden længe er lejlighederne klar til at blive lejet ud.

-dc

Læs mere om Døre & vinduer

26/1 2023