novafix
novafix
scroll
- Vi er nødt til at gentænke branchens materialeforbrugGlasskår til produktionen - ved at bruge over 60 % genbrugsglas og strøm fra vedvarende energikilder, er det lykkes at reducere CO2-aftrykket med 42 %.

- Vi er nødt til at gentænke branchens materialeforbrug

Saint-Gobain er parat med flere nye produkter med markant lavere CO2-aftryk, som kan opleves på UIA World Congress of Architects i Bella Center 2.-6. juli

Den 2.-6. juli stiller arkitekter fra hele verden skarpt på, hvordan man med arkitekturen som løftestang kan gøre det byggede miljø mere bæredygtigt. Det sker i Bella Center i København på UIA World Congress of Architects, som for første gang nogensinde finder sted i Danmark.

På kongressen, der er verdens største kongres om bæredygtig arkitektur og byggeri, viser Saint-Gobain eksempler på byggematerialer, som det er lykkedes at udvikle til produktion i stor skala med minimal CO2-udledning.

Det drejer sig blandt andet om en ny type vinduesglas, som Saint-Gobain har udviklet i Frankrig, og som skubber grænserne for, hvor lavt et CO2-aftryk den type byggematerialer kan nå ned på. Ved at bruge genbrugsglas og vedvarende energikilder i et cirkulært produktionsforløb er det lykkedes at reducere CO2-aftrykket med 42 %. Glasset har netop fået blåstemplet CO2-besparelsen i form af en eksternt valideret EPD (miljømæssig varedeklaration).

Verdens første CO2-frie gipspladeproduktion
Besøgende på kongressen kan også se gipsplader fra verdens første CO2-frie gipspladefabrik, Saint-Gobain Gyproc, der åbnede i Fredrikstad i Norge i maj. Ved at omlægge produktionen fra naturgas til 100 % vandkraft – og dermed producere udelukkende på elektricitet – sparer den norske Gyproc-fabrik 23.000 ton CO2-udledning hvert år.

Også i Danmark bliver der arbejdet målrettet med at minimere klima- og miljøaftrykket. Sidste år kunne Saint-Gobain Gyproc i Kalundborg eksempelvis introducere ErgoLite pladen, der er produceret med et 25 % mindre råvareforbrug. Pladen er dermed 25 % lettere end traditionelle gipsplader og har en lavere CO2-udledning både i produktion og under transport.

For nyligt har Gyproc i Kalundborg desuden nået en milepæl for genanvendelse af gips fra renoveringsprojekter og producerer nu med op til 40 % genbrugsgips.

- Kloden kan ganske enkelt ikke blive ved at levere jomfruelige råmaterialer, hver gang vi skal bygge nyt eller renovere, og CO2-aftrykket fra udvinding af jordens naturlige ressourcer til byggeprojekter er enormt. Netop arkitekter er i mange tilfælde med til at skubbe bygherrer, entreprenører og andre beslutningstagere i en mere bæredygtig retning både for nybyggeri og renoveringsprojekter.

- Derfor vil vi gerne oplyse arkitektverdenen om cirkulært producerede materialer og hvordan vi arbejder med at mindske CO2-aftrykket på tværs af vores forskellige produktioner, siger Peter Hedegaard, Business Relations Director hos Saint-Gobain Danmark.

Må gentænke branchens materialeforbrug 
Peter Hedegaard påpeger, at danske arkitekter allerede er i fuld gang med at drive udbredelsen af bl.a. Fra glas til uld-modellen, som går ud på at genanvende glasset fra udtjente ruder fra renoveringsprojekter til produktion af ny glasuld med høj isoleringsevne.

Vel at mærke ruder, der i forvejen er for dårlige til at blive genbrugt en-til-en, og som derfor risikerer at ryge på deponi eller ende som fyld i asfalt.

- Samtidig med, at der er et stort og nødvendigt fokus på biobaserede materialer i arkitekt- og byggekredse, er vi nødt til at se i øjnene, at træ, hamp, muslingeskaller og andre biobaserede materialer langt fra kan løfte hele opgaven med grøn omstilling af byggeriet. Især når det gælder byggeri i stor skala.

- Vi er nødt til at gentænke branchens materialeforbrug og få nogle mere ambitiøse modeller til at genbruge en langt større andel af udtjente byggematerialer til cirkulær produktion af nye materialer. Ligesom vi er nødt til at tage højde for hele bygningens livscyklus, siger Peter Hedegaard.

• Saint-Gobain designer, producerer og distribuerer materialer og innovative løsninger, der giver komfort, ydeevne og sikkerhed, samtidig med at bidrage til at løse udfordringerne om mere bæredygtighed i byggeriet, ressourceeffektivitet og klimaændringer.
• Saint-Gobain blev grundlagt i Frankrig i 1665, og en af de første store ordrer var spejlene til spejlsalen på Louis XIV’s slot i Versailles.
• De cirkulære og bæredygtige materialer er designet og udviklet som led i Saint-Gobain koncernens strategi om at leve op til Paris-aftalen, FN’s 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling og opnå nul-udledning af CO2 senest i 2050.

20/6 2023
  • Vinduer med solceller der lader lyset passere

    Vinduer med solceller der lader lyset passere

    doere-vinduer ›Ny teknologi kan forvandle almindelige vinduer til strømproducerende enheder uden at gå på kompromis med gennemsigtigheden
  • VinduesIndustrien får ny direktør

    VinduesIndustrien får ny direktør

    doere-vinduer ›Efter 21 år som direktør for VinduesIndustrien takker Johny H. Jensen af - afløser bliver René Østergaard.
  • Revolutionerende nyt montage-system til vinduer og døre

    Revolutionerende nyt montage-system til vinduer og døre

    doere-vinduer ›SPONSORERET INDHOLD Et nyt montagesystem til døre og vinduer fra Novafix erstatter traditionelle vinduesbeslag, som giver en hurtigere og mere fleksibel byggeproces, en langtidsholdbar montage og eliminerer kuldebroer i konstruktionen
  • Lysindfald og flot udsigt fuldender UN17 Village i Ørestad

    Lysindfald og flot udsigt fuldender UN17 Village i Ørestad

    doere-vinduer ›Boligprojektet UN17 Village står nu færdigt i forlængelse af Ørestad og afrunder 20 års udvikling af bydelen. I verdens første boligbyggeri dedikeret til alle FN’s 17 verdensmål er bæredygtighed, trivsel og fællesskab i fokus
  • 170.000 flere kan få tilskud til energirenovering

    170.000 flere kan få tilskud til energirenovering

    doere-vinduer ›19. februar åbner Energistyrelsen endnu en gang for muligheden for at søge tilskud fra Energirenoveringspuljen, mens Varmepumpepuljen åbner den 25. februar
  • Håndværkerfradrag skaber travlhed hos installatørerne

    Håndværkerfradrag skaber travlhed hos installatørerne

    vvs ›En undersøgelse estimerer, at omkring 250.000 boligejere vil benytte Håndværkerfradraget, som er genindført i ”grøn forklædning” fra årsskiftet
  • Svanemøllen Kaserne har fået mere moderne rammer

    Svanemøllen Kaserne har fået mere moderne rammer

    indeklima ›Skou Gruppen har en rammeaftale med Forsvaret om vedligeholdelse af bygninger i Hovedstadsområdet. Ved årsskiftet er der afsluttet udskiftning af vinduer og døre samt modernisering af opgange, kantine og kontorer på Svanemøllens Kaserne
  • Videncenter videreføres

    Videncenter videreføres

    isolering ›Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard har fundet5,6 millioner kroner til at videreføre ”Videncenter for Energibesparelser i Bygninger” i år