Aktuelle nyheder - Døre & vinduer

Vinduesproducent på Mors udnytter mangel på lærepladser på SjællandMaskinsnedkerlærling Frederik Antonsen håber at kunne blive hænge hos Outrup, når han er udlært.

Vinduesproducent på Mors udnytter mangel på lærepladser på Sjælland

Outrup Vinduer & Døre i Nykøbing Mors, der de seneste år har haft succes med at rekruttere og fastholde flere lærlinge fra både Sjælland og Jylland, og som netop også er blevet godkendt til at uddanne bygningssnedkere

Del artiklen på

Tal fra Børne- og Undervisningsministeriet viser, at der i 2022 blev indgået 49.575 lærepladsaftaler, og selvom antallet er rekordhøjt, og andelen af elever uden læreplads er på sit laveste niveau i 12 år, er der ifølge en AE-analyse stadig betydelige regionale forskelle på, hvor svært det er at få en læreplads.

Leder man således efter en læreplads i Region Sjælland eller Hovedstaden, hvor flest elever mangler et sted at være i lære, står henholdsvis 6,6 og 7,6 % uden en læreplads, mens andelen i Midtjylland, hvor færrest mangler en læreplads, er blot 4,5 %.

I Nordjylland er andelen også lavere end på Sjælland, hvilket man synes at mærke hos den nordjyske vinduesproducent Outrup Vinduer & Døre, der i løbet af de seneste par år har øget sit fokus på at tiltrække flere lærlinge blandt andet fra Sjælland:

- Vi er heldigvis lykkedes med at rekruttere flere lærlinge i løbet af de seneste år, og i år har vi en ambition om at have endnu flere end sidste år, hvor vi havde i alt otte i lære. Vi har blandt andet oplevet en stigning i antallet af sjællandske lærlinge.

- Det tyder selvfølgelig på, at der desværre er for få virksomheder på Sjælland, der vælger at have lærlinge, hvilket kan være svært at forstå, da lærlinge og elever for os at se er uvurderlige, hvis vi skal sikre både vores egen og hele branchens fødekæde af dygtige medarbejdere, der kommer med nye kompetencer, siger produktionschef i Outrup Henrik Gadgaard, som tilføjer:

- Vi ser det i hvert fald som et tegn på, at vi gør noget rigtigt, når sjællandske lærlinge vælger at tage skridtet og flytte hele vejen herover for at være i lære hos os i stedet for at finde en anden uddannelse, der er tættere på hjemegnen. Og så gør vi ellers alt, hvad vi kan, for at give dem lyst til at blive, når de er udlært.

Fra rekruttering til fastholdelse
En af de sjællandske lærlinge, som Outrup har rekrutteret og håber på at fastholde efterfølgende, er 25-årige Frederik Antonsen fra Roskilde, der er maskinsnedkerlærling og bliver udlært til efteråret. Han kiggede i første omgang efter en læreplads på Sjælland, men udvidede efter noget tid sin søgning, da han fik et tip om at forhøre sig hos en virksomhed i Nykøbing Mors.

Vinduesproducenten havde dog i første omgang ikke plads til flere lærlinge, men da Frederik Antonsen efter et halvt år ringede igen, blev han inviteret på rundvisning og fik efterfølgende tilbudt en læreplads.

- Outrup har taget rigtig godt imod mig, og selvom man som sjællænder selvfølgelig lige bliver set an helt i starten, falder man hurtigt til. Jeg har haft en rigtig god læretid både fagligt og socialt, hvor jeg har fået lov til at prøve en masse ting og lære forskellige maskiner at kende, og jeg ville generelt ønske, at alle lærlinge kunne have et forløb som mit. Jeg er rigtig glad for at være hos Outrup og regner helt bestemt med at fortsætte, hvis jeg får mulighed for det, siger Frederik Antonsen.

Outrup har som regel mellem seks og otte lærlinge ad gangen og er netop blevet godkendt til også at uddanne bygningssnedkere, der særligt matcher virksomhedens spidskompetencer inden for specialløsninger. Vinduesproducenten tilbyder lærepladser inden for i alt syv forskellige uddannelser blandt andet maskinsnedker, handelsassistent samt lager og logistik.

-dc

Læs mere om Døre & vinduer

19/6 2023