Elbranchen i stærk vækst - flaskehalse forude

Elbranchen i stærk vækst - flaskehalse forude

Beskæftigelsen inden for elinstallation er steget fra 33.900 til 35.100 personer det seneste år – en vækst på 3,5 procent og det højeste niveau nogensinde

Helt nye tal viser rekordhøj beskæftigelse og omsætning inden for elinstallationsbranchen, men samtidig står branchen overfor rekrutteringsudfordringer frem mod 2035, peger en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på.

Der er tryk på kedlerne i elbranchen. Beskæftigelsen inden for elinstallation er steget fra 33.900 til 35.100 personer det seneste år – en vækst på 3,5 procent og det højeste niveau nogensinde.

Samtidig er branchens omsætning vokset med 11,5 procent i løbet af 2024 og rundede 42,6 mia. kr. sidste år. Det viser dugfriske tal fra Danmarks Statistik.

Men den stærke vækst kan hurtigt bremse op som følge af flaskehalse og mangel på hænder, konkluderer en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd fra 2024. Ifølge analysen vil Danmark frem mod 2035 mangle op mod 9.500 personer med el-tekniske kompetencer – heraf ca. 7.500 elektrikere.

Den stigende efterspørgsel på elteknisk arbejdskraft skyldes i særlig grad den grønne omstilling, og for at kunne gennemføre flere af Danmarks klimainitiativer, bliver udenlandsk arbejdskraft derfor afgørende.

- Der er i øjeblikket stor travlhed blandt elektriker- og installationsvirksomheder, og vi oplever, at flere og flere virksomheder inden for elbranchen er mere åbne over for at benytte sig af udenlandske medarbejdere. Særligt fordi det også er nødvendigt for at imødekomme den stigende efterspørgsel på eltekniske kompetencer, forklarer Michael Kaminski, direktør i FlexTemp, og fortsætter:

- Men virksomhederne i denne branche har nok generelt været mere tilbageholdende, fordi arbejdet i branchen opfattes som relativt teknisk sammenlignet med andre brancher, hvor man har større tradition for at bruge udenlandske hænder. Det kan derfor få virksomhedsledere til at holde sig til den arbejdsstyrke, man kender og føler sig sikre på.  

FlexTemp er specialiseret indenfor rekruttering og udlejning af kvalificeret udenlandsk arbejdskraft til bygge-, produktions- og lagerbranchen.

FlexTemp bakker derfor også op, når analysen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd bl.a. peger på øget brug af udenlandsk arbejdskraft som en del af løsningen på den stigende mangel på medarbejdere inden for elinstallationsbranchen.

- Når vi rekrutterer medarbejdere fra udlandet på vegne af danske virksomheder, oplever vi generelt, at de matcher de krav, der stilles – og i flere tilfælde endda overgår dem.

Det forudsætter dog, at man er struktureret og har en klar forventningsafstemning i rekrutteringsprocessen, siger Michael Kaminski og tilføjer:

- I elinstallationsbranchen er der gode muligheder for at inddrage udenlandske medarbejdere på samme måde som i andre sektorer, hvor international arbejdskraft i stigende grad bliver en integreret del af bemandingsplanlægningen – ikke kun som en midlertidig løsning, men som et bidrag til stabil drift.

-kis

13/5 2025