bygma
bygma
scroll
Elinstallatører er hårdest ramt af stigende priserElinstallatørerne er den eneste faggruppe i byggeriet, der har oplevet stigende byggeomkostninger hvert eneste kvartal siden starten af 2022. Graf: Tekniq Arbejdsgiverne.

Elinstallatører er hårdest ramt af stigende priser

El-virksomhederne er den gruppe i byggeriet, der er hårdest ramt af stigende byggeomkostninger, viser nye tal fra Danmarks Statistik

Mens byggeomkostningerne for eksempelvis vvs- og malerfagene kun er steget minimalt eller endda faldet i årets første kvartal, har elinstallatørerne oplevet en stigning i omkostningerne på 2,4 % fra 4. kvartal 2023 til 1. kvartal 2024. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Dermed er elinstallationsbranchen den eneste faggruppe i byggeriet, der har oplevet stigende byggeomkostninger hvert kvartal siden starten af 2022. Det skriver Tekniq Arbejdsgiverne.

Årsagen til, at priserne fortsætter op, er blandt andet geopolitisk ustabilitet og at efterspørgslen på kobber, som indgår i mange af elbranchens materialer, er meget høj i øjeblikket.

Maria Schougaard Berntsen, der er underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne, ser med alvor på tallene.

– Virksomhederne har i en længere periode oplevet stigende priser og absorberet de stigende omkostninger selv, hvilket selvsagt reducerer fortjenesten. Og det er ikke holdbart på den lange bane, siger hun.

I en tid hvor priserne stiger kraftigt, er det ifølge Maria Schougaard Berntsen vigtigt, at elinstallatørerne tager forbehold for prisstigninger i kontrakterne.

– Hvis man har styr på kontrakterne, er indekset rammen, der tillader justering af prisen. Dermed hjælper forbeholdet med at beskytte virksomheden mod uventede stigninger i omkostninger, siger hun.

Men til syvende og sidst er et stigende omkostningsindeks udtryk for en negativ spiral:

– Selvom man tager forbehold, så er prisstigninger noget rigtig møg.

- For når det bliver dyrere at opføre nye boliger eller gennemføre renoveringer, samtidig med at renten er høj, og der er stor mangel på medarbejdere, så betyder det i sidste ende udskudte byggeprojekter og helt almindelige danskere, der ender med at stå med håret i postkassen, pointerer Maria Schougaard Berntsen.

-dc

19/6 2024